trešdiena, 2014. gada 30. aprīlis

LAKŠU PESTO


Pēc klasiskās pesto gatavošanas metodes jau esmu gatavojusi gan avotkrešu, gan lakšu pesto. Šī recepte ir gatavota pēc klasiskā pesto proporcijām, bet izmantojot lakšus, pistācijas, avokādo eļļu un (pus)cieto kazas sieru.


pāris buntes lakši
sauja pistācijas
sauja (pus)cietais kazas siers
10 ēdamk. aukstā spieduma avokādo eļļa
1/2 citrona sula
kūpināts jūras sāls

Lakšus nomazgā, nosusina un sagriež lielos gabalos. Liek blenderī kopā ar pistācijām un citrona sulu, avokādo eļļu un sablenderē. Pievieno sarīvētu sieru un visu vēlreiz sablenderē. Pievieno sāli un koriģē garšu un konsistenci, papildus pievienot eļļu vai citronu sulu. Pilda hermētiski cieši noslēdzamos traukos un uzglabā ledusskapī. Pasniedz ar pastu, ņjokiem, izmanto sautējumos, buljonos un mērcēs. Lieliski garšo ar grilētu vai karsti kūpinātu lasi.

svētdiena, 2014. gada 20. aprīlis

OLU KRĀSOŠANA AR DABĪGĀM KRĀSĀM


 pirms krāsošanas...
....un jau raibas, gatavas olu kaujām!

Šogad krāsoju baltas vai gandrīz baltas vistu olas. Krāsošanai izmantoju sarkano sīpolu novārījumu un pilngraudu brūno (melno) rīsu vārīšanas ūdeni. Dažādiem krāsu akcentiem izmantoju jūras aļģes, zaļo tēju,svaigas lapiņas, nātres, hibisku ziedu tēju.








Priecīgas Lieldienas un veiksmi olu kaujās!

VĀRĪTA LIELDIENU PASHA


Priecīgas Lieldienas! Mana no žurnāla Dienas Ēdieni pārveidotā vārītās pashas recepte. Diezgan bieži esmu dzirdējusi vienu un to pašu bēdu, ka vārītā pasha sanākusi garšīga, bet šķidra kā ķīselis un nemaz nav sarecējusi. Lūk recepte, kas rezultējas pashā, kas ir tikpat stingra kā nevārītā. Recepte nav pati klasika, drīzāk Lieldienu deserts, kas izcels mājražotāju nišas produktu - sukādes. Izvēlējos maisījumu, kurā bija ķirbju, lielogu dzērveņu, lielogu melleņu un cidoniju sukādes, taču tās var izvēlēties arī citas katrs pēc savas gaumes un patikas.

Pērkot biezpienu, izvēlas treknu, neskābu pilnpiena biezpienu. Izmantoju Indijas skrējējpīļu olas, bet var pievienot arī citu pīļu šķirņu olas. Pīļu olām ir vislabākā dzeltenuma un baltuma proporcija no visu mājputnu olām, ar vislabāko uzskatot lielāko dzeltenuma īpatsvaru, kas papildus garantē, ka pasha labāk sarecēs ar trim pīļu kā trim vistu olām.



500g trekns pilnpiena biezpiens
3 pīļu olas
100ml saldais krējums
100g gaiši brūnais cukurniedru cukurs
100g sviests
50g dažādu augļu un ogu sukādes
50g mandeļu skaidiņas
sēklas no 1 vaniļas pāksts
svaigi rīvēta citrona vai apelsīna miziņa
fizāļi vai asinssarkanie apelsīni dekorēšanai

Katliņā silda saldo krējumu, citrusu miziņu, vaniļas sēklas, cukuru un sviestu līdz pēdējie divi ir izkusuši. Blenderī liek biezpienu un pielej silto katliņa saturu un sablenderē viendabīgu masu, ko lej atpakaļ katliņā. Pievieno mandeļu skaidiņas, sukādes un olas. Uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot, masu karsē līdz 85 grādiem, kad, olām sarecot, tai jābūt pamatīgi biezai. Masu nedrīkst karsēt virs 85 grādiem vai uzvārīt, citādi olbaltums sarecēs ciets un masā parādīsies baltas plēksnes! Noņem no uguns un lej sietiņā, kas vairākās kārtās izklāts ar marli vai drāniņu. Masu sietiņā noslogo ar vieglu slogu un ļauj nostāvēties ledusskapī diennakti. Dekorē ar ogām, augļiem, mikro zaļumiem. Ceļ galdā ar deserta baltvīnu, piemēram Vin Santo, saldo, balto portvīnu vai Jerez (heress) cream.