sestdiena, 2017. gada 18. februāris

CITRUSU MIZIŅĀS MAZSĀLĪTS ZANDARTS



Vēl viena, sezonāla - ar citrusiem - mazsālīta zandarta recepte. Iepriekš mazsālīju zandartu ar jūraszālēm un dillēm. Droši var teikt, ka zandarts ir kļuvis par mūsdienu Latvijas virtuves jaunatklāto zivi. Kā vairākkārt jau esmu rakstījusi, tā ir zivs, kas lieliski garšo mazsālīta. Un šeit es patiešām domāju mazsālīšanu jeb zivs iekonservēšanas tehniku, kas domāta tās (vairāk vai mazāk) ilgstošai uzglabāšanai un kuras rezultātā mainās gaļas struktūra. Mūsdienu receptēs zivs fileju apsāla, ietin pārtikas plēvē un pēc pāris stundām tā ir gatava. Pēc būtības tā ir jēla zivs ar sāls garšu un garšvielu, ja tādas pievieno, aromātu. Praktiski neapstrādāta vai viegli iesālīta/iemarinēta zivs, kas nav mainījusi jēlas zivs gaļas struktūru. Tādu zivi var ēst jēlu, var arī termiski apstrādāt - cept ietītu cepampapīrā, cept uz pannas, tvaicēt. Ierasts, ka zivi pirms pagatavošanas, ierīvē ar sauso marinādi. Sāls un cukura proporcijas var nedaudz atšķirties un tās ir pielāgojamas pēc gaumes. Izmantoju sāls un cukura proporciju 2:1. Maisījumu sagatavo labi daudz, jo zivs izmantos tik daudz sāli un cukuru, cik tas būs nepieciešams, tāpēc pārsālīt to nav iespējams. Liekais izkusīs ūdenī, ko tas izvilks no zivs un veidos sālījumu, kurā zivi var uzglabāt gana ilgi. Tomēr, jo ilgāk zivi uzglabā sālījumā, jo sāļāka tā kļūst. Pēc pāris nedēļu mazsālīšanas tā būs jūtami sāļa, taču parasti to apēd ātrāk.

The Wasabi Company manam pirkumam dāvanā pievienoja vairākus juzu (Citrus ichangensis x Citrus reticulata var. austera) augļus, un veikalā Stockmann pirmoreiz Latvijā ieraudzīju tirgojam Meijera citronus (Citrus x meyeri), tas arī izskaidro citrusu izvēli. Godīgi, gan Meijera citroni, gan juzu ir īpaši citrusi - abiem ļoti maiga un fantastiski aromātiska miziņa. Receptē droši var izmantot arī citus citrusus - parastos citronus, laimus, mandarīnus, kumkvatus, arī apelsīnus. Vienu lietu gan der ielāgot - miziņas rīvē no citrusiem, kas nav apstrādāti ar vasku, vislabāk bio augļiem, jo citrusi ierindojas ar pesticīdiem dāsni apstrādāto augu kultūru saraksta augšgalā un augļu miziņas, vai nu tieši skar inde vai arī tā uzkrāj vielas, kas nebūt nav noderīgas mūsu organismam.



zandarta fileja (aptuveni 600g)
60g jūras sāls (bez pretsalipes vielas un bez pievienota joda)
30g nerafinēts niedru cukurs
smalki rīvēta 2-4 citrusu (citronu, Meijera citronu, juzu, laimu) miziņa (bez baltās kārtiņas)

Traukā sajauc kopā sāli ar cukuru un pievieno rīvētās citrusu miziņas. Kad visas maisījuma sastāvdaļas kārtīgi sajauktas, to atstāj uz stundu nostāvēties, lai citrusu aromāts un ēteriskās eļļas ievelkas sālī un cukurā. Zandartu noslauka papīra dvieļos, izfilē, atstājot ādu, un nogriež vēdera daļu. Ja nepieciešams, ar pinceti izlasa visas sīkās asakas. Zivi nemazgā, ja nepieciešams noslauka papīra dvieļos. Filejas izklāj ar griezuma pusi uz augšu un dāsni pārber ar mazsālīšanas maisījumu. Aši uzliek vienu otrai virsū tā, lai sālījuma maisījums būtu pa vidu. Filejas liek traukā, kas cieši tām pieguļ, un noslogo. Ja traukā paliek daudz brīvas vietas, sālījums zivi nenosegs, un tā var sākt bojāties, ja nepievienos papildu sālījumu. Liek ledusskapī uz 48 stundām. Pirms ēšanas fileju izņem no sālījuma un nosusina papīra dvielī. Uzglabā ledusskapī sālījumā pilnībā ieskautu.

Meijera citroni retu reizi iegādājami veikalā Stockmann. Juzu var pasūtīt The Wasabi Company internetveikalā.