Maiga un vasarīga tarte. Tās pamatnei izmanto pâte brisée (smilšu mīklu ar olu), savukārt pildījumam gatavo olu konditorejas krēmu - crème pâtissière. Tarti dekorē ar svaigiem ogu fizāļiem (Physalis peruviana), kas, kā skaidri rāda latīniskais nosaukums, ir cēlies Peru, starp citu, lieliski aug arī Latvijas apstākļos.
1 porcija crème pâtissière
3 saujas fizāļi
Pamatnei:
210g milti
125g sviests
1ola
1-2ēdamk. ledusauksts ūdens
šķipsna sāls
Vispirms pagatavo pamatnes mīklu. Bļodā sajauc sausās sastāvdaļas, tad pievieno gabaliņos sagrieztu aukstu sviestu un ātri saberž ar miltiem līdz veidojas raupjas drumslas. Sakuļ olu un pievieno mīklai, pēc tam mīklu saveļ, lai tā turas kopā. Ja mīklai vēl nepieciešams nedaudz šķidrums, pa karotei pievieno ledusaukstu ūdeni. Tradicionāli, gatavojot franču mīklas, pēc pagatavošanas tās atpūtina ledusskapī. Tomēr šī recepte to neprasa, bet savai tartei ieraduma pēc mīklu pusstundu atpūtināju ledusskapī. Mīklu izrullē un ieklāj tartes formā, uzlokot aptuveni 3 cm augstas maliņas. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 220 grādos 20-25 minūtes. Tarti atdzesē.
Gatavo crème pâtissière un ieklāj tartes pamatnē. Dekorē ar fizāļiem un ceļ galdā!
Fizāļu stādus var iegādāties dārzniecībā Neslinko www.neslinko.lv
Fizāļu stādus var iegādāties dārzniecībā Neslinko www.neslinko.lv