Šī ir gandrīz klasiska mīkla, ko izmanto galetēm un tartēm ar augļu un ogu pildījumiem. Īpašāku to dara pievienotie tefa milti, kas tai piešķir saldenu riekstu noti. Ņemot vērā, ka tefa milti satur lipekli, nerekomendēju palielināt tefa proporciju mīklā.
50g tefa milti (bēšie vai brūnie)
150g baltie kviešu milti
110g sviests (tikko kā no ledusskapja)
1/2tējk. sāls
1ēdamk. cukurs
90-125ml ledusauksts ūdens
Bļodā sajauc abus miltus ar sāli un cukuru. Sviestu izņem no ledusskapja, sagriež gabalos un pa daļām ar dakšu iekapā miltos tā, lai miltos ieviļātos daudzi nelieli pārslveidīgi sviesta kunkulīši. Turpmāk šie sviesta kunkulīši ir jāsaglabā neizmīcīti. Tikko viss sviests ir iestrādāts, mīklā liegi iemaisa 90 ml ūdeni līdz veidojas raupja mīkla. Mīklas daļas, kas jau ir savēlušās izņem no bļodas, bet sausajai daļai vēl nedaudz piepilina ūdeni un liegi maisa līdz arī tā saveļas. Ūdeni pievieno pa daļām un tikai tik daudz, cik nepieciešams lai mīkla saveltos. Mīklu uzmanīgi savāc bumbā. Būtiski ir mīklu nesastrādāt par daudz. Mīklu maisa tikai tik daudz lai tā saveļas (milti sajaucas ar ūdeni) saglabājot sviesta kunkuļus. No šādas it kā nepabeigtas mīklas izveido plāceni (apmēram 15 cm), ietin pārtikas plēvē un stundu atpūtina ledusskapī. Pēc tam mīklu izrullē uz darba virsmas, kas bagātīgi apbārstīta ar miltiem un tā ir gatava cepšanai.
Bēšie tefa milti iegādājami veikalā Zaļā govs Brīvības ielā 69.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru