sestdiena, 2013. gada 20. jūlijs

APRIKOŽU UN KAZAS SIERA TARTE

 
 
Šīs ļoti vienkāršās un gardās tartes recepte ir adaptēta no Keitas Hilas (Kate Hill) bloga Kitchen at Camont (http://kitchen-at-camont.com). Tarte ir cēlusies kādas namamātes virtuvē Gaskoņas laukos, kur dažādas saldās un sāļās tartes ir tik ikdienišķas, turklāt tur nogatavojas sulīgas un saldas aprikozes, ienākas kastaņu, timiāna un dažādu meža ziedu medus, kā arī tiek siets kazas siers. Tartes pamatnei izmantota franču pâte brisée (smilšu mīkla ar olu). Pildījumam izmantoju Rutas un Stefana gatavoto Rucavas svaigo (mīksto) kazas sieru un visgatavākās un saldākās aprikozes. Pildījumā iederas kāds savdabīgāks un pikantāks medus, piemēram timiāna, lavandu vai meža kazeņu. Vienīgā garšviela, kas tartei piešķir nobeiguma noti, ir timiāns. Galvenais laika ietaupījums ir apstāklī, ka tartes pamatni cep kopā ar pildījumu (tartes pamatne nav iepriekš jācep). Tarte ir jācep karstā cepeškrāsnī (220 grādi), lai karstums aprautu pamatnes mīklu un tā nezaudētu formu. Aprikožu vietā, tartē var izmantot plūmes, persikus vai vīģes.
 
 
 
 
 
 
 
 
Pamatnei:
210g milti
125g sviests
1ola
1-2ēdamk. ledusauksts ūdens
šķipsna sāls

Pildījumam:
aprikozes
200g svaigais kazas siers
100ml saldais krējums
2ēdamk. vaniļas cukurs
timiāna medus
timiāns
(ja pildījuma masa šķiet par šķidru, tajā iejauc vienu mazu olu)

Vispirms pagatavo pamatnes mīklu. Bļodā sajauc sausās sastāvdaļas, tad pievieno gabaliņos sagrieztu aukstu sviestu un ātri saberž ar miltiem līdz veidojas raupjas drumslas. Sakuļ olu un pievieno mīklai, pēc tam mīklu saveļ, lai tā turas kopā. Ja mīklai vēl nepieciešams nedaudz šķidrums, pa karotei pievieno ledusaukstu ūdeni. Tradicionāli, gatavojot franču mīklas, pēc pagatavošanas tās atpūtina ledusskapī. Tomēr šī recepte to neprasa, bet savai tartei ieraduma pēc mīklu pusstundu atpūtināju ledusskapī. Mīklu izrullē un ieklāj tartes formā, uzlokot aptuveni 3 cm augstas maliņas. Tad mīklu sadursta ar dakšiņu, bet tā iepriekš (pirms pildījuma iepildīšānas) nav jācep.
 
Svaigo kazas sieru sajauc ar saldo krējumu, masai pievienot nedaudz vaniļas cukuru. Virs tartes pamatnes ieklāj sajaukto masu un uz tās ar griezuma vietu uz augšu kārto aprikozes, pārber ar timiāna lapiņām un smalkā strūklā pārlej ar medu. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 220 grādos 25-30 minūtes. Tarti atdzesē un ceļ galdā.
 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru