pirmdiena, 2013. gada 9. decembris

KAFIJAS UN GARŠVIELU SKRUBIS LIELLOPAM, JĒRAM UN CŪKGAĻAI



Skrubīši noder ne tikai miesīgām baudām, garšvielu skrubji ir lieliski palīgi virtuvē, lai ierīvētu gaļinas pirms tās nonāk uz pannas vai grila restēm. Garšvielu skrubis ir sausā marināde. Kafijas audzēšanas zemēs kafijas pupiņām ir daudz plašāks pielietojums - tās kārtīgi apgrauzdētas un smalki samaltas iejauc garšvielu maisījumos un marinādēs, jo tās pastiprina pārējo garšvielu dziļumu un piešķir kaut ko, kam neesmu atradusi izsmaļošu tulkojumu latviski, bet angļi to sauc par earthy flavour. Nē, nē nebūs sajūta, ka pilna mute ar melnzemi. Varēs sajust, ka gaļa no zemes ir nākusi un par zemi tai atkaļ kļūt, bet brīdis, kad tajā iekožas būs baudas pilns. Gaļu vēlams cept kraukšķīgu, tas vairāk izcels skrubja garšas nianses.

Kā jau visus garšvielu maisījumus, arī šo vislabāk samalt īsi pirms lietošanas, kad tas būs visaromātiskākais. Tāpat vajadzētu izvairīties no maltām sastāvdaļām, tās tikai sajaucot, jo patiesībā malšana visparastākajās kafijas dzirnaviņās neaizņem ilgāk kā vienu minūti, toties smaržu sajaukums ir īsta eksplozija ožas receptoriem. Šādu aromātu nevarēs iegūt no garšvielu pulverīšiem paciņās, kam būtu jāieiet ar līkumu, ja vien nav nodoms doties uz neapdzīvotu salu. Šī paša iemesla dēļ skrubi nevajadzētu gatavot visam gadam uz priekšu, bet vienai, divām reizēm, citādi tas novadosies.

Šī garšvielu maisījuma īpašā sastāvdaļa ir kafija. Vislabāk kafiju grauzdēt pašam, ņemt zaļās pupiņas, likt uz pannas zem kuras ir liesmas kliedētājs un maisot grauzdēt. Pēc otrā krakšķa tās būs gatavas un fantastiski aromātiskas. Ja tas iesākumā liekas par sarežģītu, var ņemt vidēji grauzdētas pupiņas un karsēt uz pannas, lai attīstās aromāts. Tieši tāpat uz pannas karsēt nepieciešams koriandra sēklas. Tā kā šis ir sausais garšvielu maisījums, arī sīpoli un ķiploki ir sausi jebšu kaltēti. Iesaku izvēlēties tos, kas ir lielos gabalos nevis smalkā pulverītī, lai būtu aromātiskāki. Ja maisījums tiek gatavots jēram, papildus pievieno vienu lavandas ziedkopu, ja cūkgaļai - pāris eikalipta lapas. Ja neizdodas nopirkt veselas eikaliptu lapas garšvielu veikalos, droši var izmantot aptieku eikaliptu tēju, kas domāta elpceļu ārstēšanai.



Tumši grauzdētas un ļoti smalki samaltas Arabica kafijas pupiņas
kaltēti (granulēti) ķiploki
kaltēti (granulēti) sīpoli
sinepju sēklas
koriandra sēklas
dūmoti čili
kumins (romiešu ķimenes)
rozmarīns
timiāns
melnie pipari
jūras sāls vai dūmu sāls
nerafinēts cukurniedru cukurs

Skrubja pagatavošana ir ļoti vienkārša. Atsevišķi samaļ kafijas pupiņas līdz pat pulvera konsistencei. Pēc tam visas kopā maļ pārējās garšvielas līdz graudainai (skrubja) konsistencei, jo šis ir skrubis, ne pulverveida garšvielu maisījums. Sajauc graudainās garšvielas kopā ar kafiju un izmaisa. Gatavs!

p.s. Skrubi dāsni iemasē gaļiņā. Masieru kursos iegūtās zināšanas lieti noder arī virtuvē. Iesaku apskatīties Gundaru Āboliņu gatavojam vistas cepeti izrādē Soņa.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru