piektdiena, 2018. gada 20. jūlijs

TOMĀTU TARTLETES AR ZAĻO SIERU


Visbiežāk konditoreja ir salda, taču sava pienācīga vieta pienākas arī sāļajiem pīrāgiem, tartēm, tartletēm un kišiem. Man ir patiess prieks par zaļā siera kultūras atdzimšanu Latvijā, jo zaļais siers ir latviešu gastronomijas mantojums - izturēts skābpiena siers, kura specifisko krāsu, smaržu un garšu tam piešķir smalcināts zilais sierāboliņš (Trigonella caerulea). Tas ir izteikti aromātisks, ar pikantu garšu un mēli kairinošu pēcgaršu, kas labi sader ar sviestu, tomātiem (svaigiem, ceptiem, grilētiem, tomātu zupām), dārzeņu krēmzupām, baltajiem sparģeļiem, grilētiem dārzeņiem. Zaļais siers pieejams presēts konusveida formā, lai to varētu sarīvēt vai sadrupināt, un rupji rīvēts.

Ja nepieciešams pagatavot vienkāršu un sāļu uzkodu, launagu vai branču, tad tomātu sezonā bieži izvēlos cept tomātu tartletes ar zaļo sieru. Tās ir ātri un viegli pagatavojamas, sastāvdaļu ir maz un tās visas parasti ir mājās. Pamatnei izmantoju pašgatavotu kārtaino rauga mīklu, jo lai arī dažām gatavām mīklām norādīts, ka to sastāvā ir sviests, tomēr tas nav jūtams ne smaržā, ne garšā. Taču konditoreja nav savienojama ne ar kādām citām taukvielām, kā sviestu, lai tā netiktu sabojāta. Parasti katrā kārtainās rauga mīklas gatavošanas reizē pagatavoju tādu daudzumu, lai pietiktu arī sasaldēšanai - tas ir ērti un praktiski.

Mīklas raudzēšana pirms cepšanas ir būtiska, lai tā pareizi izceptos un nesakristos, it īpaši zem pildījuma. Lai tartlete nebūtu slapja, izmirkušu mīklu, izmanto tomātu šķirnes, kas nav izteikti sulīgas, piemēram, 'Vērša sirds'.


300 g kārtainā rauga mīkla
3 vidēji lieli tomāti
rīvēts zaļais siers
jūras sāls pārslas
garšaugi - timiāns, sīklapu baziliks, raudene
1 ola pārziešanai

Uz darba virsmas, kas apbērta ar miltiem, kārtaino rauga mīklu izrullē taisnstūrī 2,5-3 cm biezumā un ar rullējamo mīklas nazi sagriež trīs vienādos gabalos. Mīklas gabalus liek uz plāts, kas apklāta ar cepampapīru, pārsedz ar dvieli un ļauj tiem uzrūgt. Mīklas raudzēšana pirms cepšanas ir būtiska, lai pareizi izceptos un nesakristos. Uzrūgušos mīklas gabalus pārsmērē ar sakultu olu. Tomātus sagriež šķēlēs un katru izkārto uz sava mīklas gabala. Tomātus pārber ar pirkstos viegli saberztām sāls pārslām un zaļo sieru. Cep ieprieks uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādos 15-20 minūtes. Izņem no cepeškrāsns, ļauj atdzist, pārber ar garšaugu lapiņām un ceļ galdā. Pasniedz ar glāzi labi atdzesēta Sancerre.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru