ceturtdiena, 2019. gada 14. marts

PILDĪTS TRUŠA SEDLS


Truša sedls ir franču bistro stila ēdiens, ko bez grūtībām var pagatavot mājās, lai iepriecinātu savus mīļos. Ēdiena meistarstiķis ir labi zināmu (ierastu) izgriezumu pasniegt izsmalcināti, bet tā, lai tas neprasītu ne daudz pūļu, ne īpašas iemaņas, ne lielu laika patēriņu. Terīnē sedlu ar visu kauliņu (lai sulīgāks) var sautēt kopā ar iekšiņām (nierēm, sirdīm, aknām), taču sedlu atkaulojot un piepildot ar tām pašām iekšiņām, un pēc tam sarullējot ruletē panāk svinīgāka un smalkāka ēdiena izskatu. Šis ēdiens parāda, ka ar nelielām iemaņām vienkāršu sautējumu var pārvērst citā kvalitātē.

Ja dzīvnieks nav sadalīts, atdala pakaļkājas un tām pieguļošo mugurkaula daļu un nogriež gar pēdējo ribu, pārgriežot mugurkaulu. Muguras un vēdera daļu saglabā vienā gabalā, kuru uzmanīgi atkaulo, mugurā nepārgriežot plāno gaļu, kas satur abas puses kopā. Bildē redzamajam truša sedlam klāt ir tauki un abas nieres. Visus truša taukus saglabā, biezākos gabalus izplūkā plānākus, un sadala vienmērīgi pa visu gaļas gabalu. Sautējoties tauki kusīs un piešķirs citādi maigajai gaļai sulīgumu un bagātīgāku garšu. Pildījumam izmantoju truša iekšiņas - nieres, sirdis, aknas. Vislabāk man garšo tieši truša nieres. Tā kā šoreiz man bija arī viena vistas sirds (ar dzeltenajiem tauciņiem), to arī izmantoju. Sedlu droši var pildīt arī ar vistas iekšiņām. Ņemot vērā, ka iekšiņām ir intensīvāka un izteiktāka garša, tās var nedaudz iemarinēt vai pievienot spēcīgākas garšvielas - Svanetijas sāli, balzāmetiķi. 






truša sedls
10 gab. truša un/vai vistas iekšiņas - nieres, sirdis, aknas
1 ēdamk. pilngraudu sinepes
1 ķiplokdaiviņa
fenheļa lapiņas
timiāna un estragona lapiņas
dažādu piparu maisījums
jūras sāls
pīļu tauki vai olīveļļa apbrūnināšanai

sautēšanai:
100 ml sauss baltvīns
garšsaknes un garšaugi - fenhelis, burkānS, ķiplokdaiviņas, pētersīļa sakne, selerijas kāts, šalote, rozmarīna un timiāna zariņi, lauru lapas, virces, baltie pipari, muskatziedi,

Atkaulo sedlu un izklāj uz darba virsmas ar muguras daļu uz leju. Ierīvē ar sinepēm un pārber ar garšaugu lapiņām, ķiplokspiedē izspiestu ķiploku, sasāla un sapiparo. Izgrieztā kaula vietā liek iekšiņu pildījumu un sāla ar Svanetijas sāli. Satin ruletē un cieši nosien ar virtuves diegu. Ja nebūs nosiets pietiekami cieši, griežot tas izjuks un sadalīsies pa sastāvdaļām. Ruleti no ārpuses ierīvē ar sāli un svaigi maltiem pipariem un no visām pusēm apbrūnina karstos pīļu taukos. Terīnē liek sagrieztas garšsaknes un garšvielas, pielej baltvīnu, garšsaknes pilnībā nenosedzot. Uz garšsaknēm uzsēdina apbrūnināto sedla ruleti. Uzliek terīnei vāku un sautē cepeškrāsnī 160 grādos aptuveni stundu. Sedla ruleti izņem no terīnes un pirms sagriešanas vismaz 10 minūtes atpūtina. Pa to laiku nokāš terīnē savārījušos mērci, koriģē garšvielas un, ja nepieciešams, to nedaudz reducē.

Trušu gaļa atkal ir atgriezusies, tā iegādājama ne tikai Centrāltirgū, zemnieku tirdziņos, virtuālajā tirgū ww.svaigi.lv, bio produktu veikalos vai tieši no zemniekiem, bet arī veikalos - Stockman un Sky.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru