trešdiena, 2020. gada 5. februāris

ZIVJU PĪRĀGS (FISH PIE)

fish pie

Šis ir tradicionāls pīrāgs britu izpratnē jeb angliski - fish pie. Britu pīrāgiem ir plašs pagatavošanas tehniskais izpildījums. Šis ir vienā traukā gatavots ēdiens, kura pamatā ir sulīgs pildījums pārklāts ar biezu kartupeļu biezeņa kārtu, kas ir sausāks un blīvāks kā parasti, citādi, cepoties virs mērces kārtas, tas izšķīdīs un sajauksies putrā. Gan mērcei, gan biezenim izmanto saldo krējumu vai crème fraîche, kam būs viegli skābena nots. Zivju pīrāgu var pagatavot iepriekš un pirms cepšanas un pasniegšanas diennakti droši uzglabāt ledusskapī.

fish pie


fish pie


600g varavīksnes foreles vai palijas fileju (visas asakas izvilktas)
200 g atsaldētas, vārītas auksto ūdeņu garneles
1 vidēji liels fenheļa bumbulis
1 baltais sīpols 
6 ķiplokdaiviņas
7 cm gara purava baltā daļa
1 ēdamk. kaperu jūras sālī
1/2 citrona rīvēta miziņa
jūras sāls
dažādi pipari
olīveļļa apcepšanai

baltajai mērcei:
60 g sviests
40 g milti
200 ml zivju vai vistas buljons
100-150 ml saldais krējums vai crème fraîche
75 ml sauss (dabīgi raudzēts) ābolu sidrs
1 ēdamk. pilngraudu sinepju
1/3 tējk. malti muskatziedi
1/2 citrona rīvēta miziņa
Baltie pipari
Jūras sāls

biezenim:
1,5 kg miltainu kartupeļu
100 ml saldais krējums vai crème fraîche
50 g sviesta
2 olu dzeltenumi

Uz pannas, kas izklāta ar cepampapīru kārto zivju filejas, pārber ar sāli, pipariem un pārrīvē ar citrona miziņu. Liek cepeškrāsnī un cep 160 grādos 6-10 minūtes līdz kamēr mīkstas (tik tikko izceptas), bet olbaltumvielas vēl nav izsprāgušas. Kad nedaudz padzisušas, filejām novelk ādu un salupina lielos gabalos un kārto cepamtraukā. Vienmērīgi pārber ar garnelēm un aukstā ūdenī noskalotiem un nosusinātiem kaperiem. 

Fenheļa bumbuli, sīpolu, purava balto daļu un ķiplokdaiviņas sašķērē plānās šķēlēs, un eļļā uz mazas uguns sasautē mīkstus un kārto cepamtraukā virs salupinātās zivs.

Gatavo mērci. Uz mazas uguns izkausē sviestu un, enerģiski maisot,  iejauc miltus līdz ietumējas. Noņem no uguns un pamazām, nepārtraukti maisot, lai neveidojas kunkuļi, iemaisa sidru un buljonu, liek atpakaļ uz mazas uguns un izvāra alkoholu. Pievieno sinepes, muskatziedu un rīvēto miziņu un iejauc mērcē. Pēc garšas pievieno saldo krējumu. Pievieno sāli un piparus. Gatavo mērci cepamtraukā pārlej sasutinātajiem dārzeņiem. 

Gatavo biezeni. Novāra kartupeļus un ļoti kārtīgi nosusina, sastampā, pievieno sviestu un saldo krējumu un kārtīgi izmaisa, kad kartupeļi nedaudz padzisuši iemaisa olu dzeltenumus. Ar gatavo biezeni vienmērīgi pārklāj cepamtraukā sagatavoto pildījumu. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādos aptuveni pusstundu. Ceļ galdā karstu. Pasniedz ar sidru. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru