sestdiena, 2013. gada 20. aprīlis

AREKIPAS SALĀTI (SOLTERITO)




Solterito bieži tiek saukts par solterito arequipeño - Peru dienvidu pilsētas Arekipas vārdā, kur šie svaigo dārzeņu salāti cēlušies. Patiesībā solterito Latvijā pagatavot nav iespējams, jo tuvākā apkārtnē atrast svaigu peruāņu kukurūzu ir neiespējami. Ņemot vērā, ka tuvumā neatradu pat saldētu peruāņu kukurūzu ar lieliem, baltiem graudiem, salātiem nācās pievienot kaut ko saderīgu, bet ar neitrālu garšu, un es izvēlējos avokādo. Ne konservētā, ne saldētā dzeltenā cukurkukurūza šiem salātiem neder. Pavāru domas dalās par kartupeļu pievienošanu - tie, kas salātos akcentē svaigumu, uzskata, ka kartupeļi neiederas, savukārt tie, kas uzskata, ka salāti balstās uz peruāņu virtuves tradicionālajām sastāvdaļām (kartupeļiem, kukurūzu, tomātiem, sarkaniem sīpoliem), kartupeļus pievieno. Iespējams, ka latviskāk būtu pievienot kartupeļus, bet man tiešām patīk šo salātu svaigi spirdzinošā garša bez kartupeļiem. Ja kartupeļus pievieno, izvēlas ne pārāk miltainu šķirni, piemēram Quarta vai Gundega.
 
Fantastiski vasaras salāti, kuros latviešiem netradicionālā veidā izmanto svaigas cūku pupas, kuras ziemas sezonā aizstāj ar saldētām. Lai arī Latīņamerikā plaši izmanto svaigas un kraukšķošas cūku pupas vai tikvien kā blanšētas, tas Latvijā ir neierasti. Tāpēc iesaku pupas nedaudz pavārīt, līdz tās vairs nav graužamas, bet noteikti ne arī tik mīkstas, kā ierasts latviešu virtuvē. Salātiem izmanto svaigo sieru, es izmantoju fetas stila sieru no Rutas un Stefana kazu saimniecības Rucavas pusē. Peruāņi salātos izmanto gaļīgas melnās olīvas  - aceituna de Botija (Olea europea l.), kuras var aizstāt ar grieķu Kalamata olīvām. Salātos izmanto arī vairākus svaigus peruāņu čili - ají amarillo (Capsicum baccatum) un rocoto (Capsicum pubescens), ko var aizstāt ar kaltētiem čili vai to pastu. Tāpat salātiem izmanto tipisku peruāņu garšaugu - peruāņu marigoldu (Tagetes elliptica, spāniski - huacatay). Autentiskākai garšai pirms gatavošanas būs jāiegriežas kādā latino veikalā. Un iesaku atcerēties, ka kazas siers (svaigais vai fetas stila) lieliski sader kopā ar cūku pupām!
 

 
 
1/2kg fetas stila siers
1/2kg svaigas cūku pupas
3 vālītes peruāņu kukurūza vai 3 Hass šķirnes avokādo
3 lieli tomāti
2 lieli sarkanie sīpoli
sauja Botija vai Kalamata olīvas
peruāņu čili - rocoto un ají amarillo
1 tējk. peruāņu marigolda (huacatay) pulveris
raudene un pētersīļi
 
mērcei - extra virgen olīveļļa un baltvīna etiķis (2:1), sāls, baltie pipari un peruāņu marigolds
 
Cūku pupas, izņem no pākstīm, noloba pupas apvalku un sālsūdenī vāra 3-5 minūtes, nokāš un atdzesē. Ja izmanto kukurūzu, to (valītes) ūdenī, kam pievienots sāls, 1/2 ēdamkarote cukurs un laima sula, vāra aptuveni 10 minūtes līdz graudi ir mīksti. Noņem no uguns, nokāš un ar nazi no vālītes nogriež graudus. Bļodā liek pupas, kukurūzas graudus vai sagrieztu avokādo, gabalos sagrieztus tomātus un sieru. Sīpolus sagriež šķēlēs un pievieno salātiem, bet, ja vēlas maigāku garšu, tos pirms pievienošanas 10 minūtes marinē laima sulā. Smalki sakapā garšaugus un pievieno salātiem. Pievieno arī smalki sagrieztus čili (bez sēklām un vēnām), bet, ja izmanto čili pulveri vai pastu, tos labāk iejaukt mērcē. Kā pēdējās, lai neiekrāso salātus, pievieno olīvas. Mērcei sajauc olīveļļu, etiķi, piparus un marigoldu. Ar sāli uzmanīgi, jo fetas stila siers mēdz būt pasāļš, tāpat pupas un kukurūza ir vārītas sālsūdenī, arī olīvas ir sālītas. Salātos iejauc mērci. Ceļ galdā!

 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru