pirmdiena, 2014. gada 17. marts

AĻŅA GAĻAS SAUTĒJUMS



Kalnciema tirdziņā iegādājos vizuāli necilu produktu - kaltētus aļņa gaļas gabalus. Man šķiet, ka gaļa pirms kaltēšanas ir termiski apstrādāta, bet pilnīgi droša neesmu. Lai nu kā, tie patiešām ir pamatīgi izkaltēti un man ļoti atgādināja Latīņamerikas Andu tautu sensenu metodi gaļas uzglabāšanai - charqui - lamu un alpaku gaļas kaltēšanu saulē kalnu nogāzēs, kur naktīs gaisa temperatūra nokrīt zem nulles, un gaļa žuva sasalstot. Pirmsākumi tehnikai, kuru mūsdienu zinātnieku valodā sauc par liofilizēšanu. 

Sautējoties gaļa atdzīvojas - uzsūc daudz šķidruma, kļūst mīksta, piešķir fantastisku medījuma aromātu un garšu. Medījuma sautējumam pamatu veido latviešu klasika - grūbas un kartupeļi, kas papildināti ar gailenēm, cūku pupām un batāti, kas nav obligāta. Tās vietā var izmantot ķirbi vai tā biezeni. Gailenes savukārt visi cītīgie Sēņotava audzētāji var aizstāt ar austersēnēm. Cūku pupas var izmantot svaigas, kas ir sasaldētas vai kaltētas, kas ir iepriekš izmērcētas.






300g kaltēta aļņa gaļa
150g grūbas
300-400g izlobītas cūku pupas
200g gailenes
1 batāte
500g kartupeļi
200g ķirbja biezenis
2 sīpoli
5 ķiplokdaiviņas
garšvielas: melnie pipari, garais pipars, melegetas pipari, virces, rozā pipari, kadiķogas, kaltēts timiāns, rozmarīns, grieķu raudene
eļļa apcepšanai

Grūbas uz nakti izmērcē, kaltētas cūku pupas arī izmērcē vai saldētas cūku pupas atlaidina. Sīpolus un ķiplokus smalki sasmalcina un sautējamā katlā eļļā apcep. Pievieno visas garšvielas un pāris minūtes pasautē. Pievieno gabalos sagrieztu brieža gaļu un grūbas un pielej ūdeni, lai tie ir nosegti, un uz lēnas uguns sautē. Pēc pusstundas sautēšanas pievieno ķirbja biezeni, sagieztus kartupeļus un batāti, un cūku pupas. Turpina sautēšanu līdz kartupeļi ir gandrīz gatavi, tad pievieno sēnes un sautē līdz visi dārzeņi ir mīksti. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru