otrdiena, 2015. gada 12. maijs

GRIĶU MILTU UN AVOKADO PLAKANMAIZE


Šīs plakanmaizes pamanīju veģetāriem un bieži arī indiešu izcelsmes ēdieniem veltītā kulinārajā blogā Pure Vegetarian. Bloga autors tās sauc par indiešu plakanmaizēm - roti, taču no pagatavošanas viedokļa tās neko daudz neatšķiras no citu bezrauga plakanmaizīšu cepšanas. Līdzīgas bezrauga plakanmaizes jau esmu cepusi - Zanzibāras kokosriekstu piena plakanmaizes, kviešu miltu tortijas, zātara plakanmaizes, turku jogurta plakanmaizes, uz grila ceptas pitas, pilngraudu pitas. Kāpēc tās man burtiski iekrita acīs? Šoreiz tās ceptas no griķu miltiem, kas neapšaubāmi ir interesantāk kā no parastajiem kviešu miltiem, taču savdabīgākais, ka mīkla bagātināta ar saspiestu avokado mīkstumu. Manā klāstā jau ir ar ķirbju biezeni bagātinātas rauga mīklas recepte kanēļbulciņām, kas patīk man pašai, gan cildinošas atsauksmes esmu saņēmusi no citiem, tāpēc man šķita aizraujoši mīklai pievienot saspiestu avokado.

Rezultāts man ļoti patika, vēl tikai jāpiekoriģē maizītes izrullēšanas biezums un cepšanas ilgums. Dažas man sanāca par sausu/cietu, lai tajās būtu ērti ietīt kādu ēdmaņu. Tagad īsumā pārstāstu receptes aprakstu. Roti var cep vienkāršākajā veidā no griķu miltiem, gī sviesta, ūdens un šķipsnas sāls to visu sajaucot kopā līdz veidojas viendabīga mīkla. Taču tā kā griķu miltos nav lipekļa, mīkla nav padevīga. Pievienojot avokado mīkstumu un attiecīgi samazinot kopējo šķidruma daudzumu un ūdeni aizstājot ar piena produktiem (pienu, kefīru, paniņām), mīklu var padarīt maigāku un patīkamāku. Ja nepieciešams cept plakanmaizes bez laktozes, miltiem pievieno avokado mīkstumu un ūdeni. Tāpat kā citas plakanmaizes cep uz plīts virsmas karstā pannā, bet bez jebkādām taukvielām.





6 vidēja lieluma plakanmaizēm:

130 g griķu milti
50 ml piena produkti (paniņas, kefīrs, rūgušpiens, piens) vai ūdens (ja vajag bez laktozes)
1/2 liela 'Hass' avokado
1ēdamk. gī sviests vai eļļa
šķipsna Himalaju sāls

Uz darba virsmas ar pirkstiem miltos iejauc sviestu. Gatava (mīksta) avokado mīkstumu samīca ar dakšu un iejauc miltos. Pamazām pievieno šķidrumu (ūdeni vai pienu, vai kefīru, vai paniņas) līdz var sajaukt viendabīgu mīklu. To ietin pārtikas plēvē un ļauj pusstundu atpūsties ledusskapī. Mīklu sadala vienādās daļās. Cik daudzās un cik lielās atkarīgs no pannas izmēra un vēlamā plakanmaizes izmēra. Katru daļu saveļ bumbā. Uz darba virsmas, kas apbērta ar miltiem, katru mīklas bumbu izrullē pāris milimetru biezumā, liek uz karstas pannas un cep bez jebkādām taukvielām gatavas no abām pusēm. Uz maizītes parādīsies mazi čūkstoši pūslīši un platāki tumšbrūni laukumi, kas liecinās, ka tā ir apcepusies, tad griež uz otru pusi un apcep gatavu. Ja šķiet, ka maizīte nav izcepusies, vēlreiz apgriež otrādi un pannai uz pāris sekundēm (5-7 sek.) uzliek vāku un maizīti cep zem vāka. Izceptās plakanmaizes uzglabā satītas lina dvielī. Nesatītas tās pilnībā atdzisīs un kļūs stingrākas un ātri vien apkaltīs.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru