svētdiena, 2015. gada 5. jūlijs

MEŽA ZEMEŅU GALETE


Īsajā meža zemeņu sezonā tās ir jāizmanto pilnībā - gan svaigas, gan ceptas un tad vēl noteikti jāsasaldē garajiem ziemas mēnešiem, kad veikalos vien tālu ceļu mērojuši augļi. Cepta veidā nav nekā vienkāršāka un ātrāka par galeti, lai pilnībā baudītu meža zemeņu burvību. Kā garšvielas ar meža zemenēm izmantoju piparu maisījumu (melnos, rozā un virces), vīgriežu sīrupu, ko var aizstāt ar plūškoka sīrupu, un franču estragonu.






1 porcija pilngraudu galetes mīkla

0,5 l burciņa meža zemeņu (diemžēl nenosvēru)
2 ēdamk. gaišais, smalkais, nerafinētais niedru cukurs
1 ēdamk. vīgriežu sīrups
1 ēdamk. tapioka (pulvera formā)
pāris šņāpieni melnie un rozā pipari, un virces
2 zariņi franču estragons

Pirmo gatavo pildījumu. Bļodā sajauc zemenes, sīrupu cukuru, tapioku un izcili smalki sakapātu franču estragonu. Mīklu izņem no ledusskapja, pārliecinās, ka tā nav cieta, ja ilgi bijusi ledusskapī, bet ir padevīga. Mīklu rullē uz cepamā papīra, veidojot iedomātu apaļu formu. Atstājot aptuveni 5 cm ārējo malu brīvu, vidū ieklāj pildījumu un pārber ar pāris piparu šņāpieniem. Brīvās malas saudzīgi uzloka uz augšu, lai pildījums ir pilnībā mīklas ieskauts. Galeti kopā ar cepampapīru uzslidina uz cepampannas. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 35-40 minūtes līdz galetes mīklas maliņa krāsojas zeltaina. Izņem no cepeškrāsns un ļauj pilnībā atdzist. 

Doves Farm tapiokas pulveris ir iegādājams bioproduktu veikalā Zaļā govs Brīvības ielā 69, Farmer Brand tapiokas pulveris ir iegādājams veikalā Stockmann. Visi pipari ir iegādājami specializētajā garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā. Billington's Golden caster sugar ir iegādājams lielākajos lielveikalos. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru