otrdiena, 2015. gada 11. augusts

LATVIJAS VASARAS OGU GALETE




Man patiešām receptes ievadā vairs nav ko teikt. Šādu un līdzīgas galetes esmu cepusi tik daudz, zinātkāros nolūkos pildījumos savienojot arvien jaunas ogu un augļu proporcijas un garšvielu salikumus, kā arī eksperimentējot ar iekļaujošās pamatnes mīklu, izmēģinot arvien jaunas miltu kombinācijas. Šoreiz pildījumā dārzā salasītas ogas - zemenes, skābie ķirši, avenes un krūmmellenes, kuru garšu lieliski papildina rozmarīns, ko pievienoju rozmarīna pūdercukura formā. Pamatnei izmantoju jau daudzkārt gatavoto mīklu, kas šoreiz tapusi no baltajiem speltas miltiem.

1 porcija pilngraudu galetes mīkla (mīkla gatavota no baltajiem speltas miltiem)

200g skābie ķirši
200g zemenes
100g avenes
100g krūmmellenes
2 ēdamk. gaišais, smalkais, nerafinētais niedru cukurs
1 ēdamk. rozmarīna pūdercukurs
1 ēdamk. tapioka (pulvera formā)

Pirmo gatavo pildījumu. Bļodā sajauc uz pusēm pārgrieztas zemenes un ķiršus, kam izņemti kauliņi ar cukuru, tapioku un rozmarīna pūdercukuru. Mīklu izņem no ledusskapja, pārliecinās, ka tā nav cieta, ja ilgi bijusi ledusskapī, bet ir padevīga. Mīklu rullē uz cepamā papīra, veidojot iedomātu apaļu formu. Atstājot aptuveni 5 cm ārējo malu brīvu, vidū ieklāj pildījumu un pārber ar avenēm un krūmmellenēm. Brīvās malas saudzīgi uzloka uz augšu, lai pildījums ir pilnībā mīklas ieskauts. Galeti kopā ar cepampapīru uzslidina uz cepampannas. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 35-40 minūtes līdz galetes mīklas maliņa krāsojas zeltaina. Izņem no cepeškrāsns un ļauj pilnībā atdzist. 

Doves Farm tapiokas pulveris ir iegādājams bioproduktu veikalā Zaļā govs Brīvības ielā 69, Farmer Brand tapiokas pulveris ir iegādājams veikalā Stockmann. Rozmarīna pūdercukurs ir iegādājams specializētajā garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā. Billington's Golden caster sugar ir iegādājams lielākajos lielveikalos. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru