trešdiena, 2015. gada 19. augusts

LATVIJAS SKĀBO ĶIRŠU GALETE AR FRANČU ESTRAGONU UN LĪBEKAS MARCIPĀNU



Beidzot galetē izmēģināju arī skābos Latvijas ķiršus. Tiem klāt piemeklēju franču estragonu, dažādus piparus - Teličeri, kubebas un garos un Lībekas marcipāna masu. Tieši marcipāns nedaudz saldina un līdzsvaro spēcīgo ķiršu garšu. Savukārt piparu maisījums un franču estragons ir pagaidām labākais manis izmēģināto ķiršu garšvielu salikums. Tos abus pievienoju arī konservētiem ķiršiem un citiem ēdieniem ar ķiršiem. Pamatnei izmantoju jau daudzkārt gatavoto galetes pamatnes mīklu, kas šoreiz tapusi no baltajiem speltas miltiem.




1 porcija pilngraudu galetes mīkla (mīkla gatavota no baltajiem speltas miltiem)

450-500 g skābie ķirši
70-100 g Lībekas marcipāna masa
3 ēdamk. gaišais, smalkais, nerafinētais niedru cukurs
1 ēdamk. ļoti smalki sasmalcināts franču estragons
1 tējk. saberzti Teličeri, kubebas un garie pipari
2 ēdamk. tapioka (pulvera formā)

Pirmo gatavo pildījumu. Ķiršiem izņem kauliņus, liek bļodā un pievieno ļoti smalki sasmalcinātu estragonu, tapioku, saberztus piparus, cukuru un sīkos gabaliņos sarīvētu/saplēstu (atkarībā no struktūras) marcipāna masu. Mīklu izņem no ledusskapja, pārliecinās, ka tā nav cieta, ja ilgi bijusi ledusskapī, bet ir padevīga. Mīklu rullē uz cepamā papīra, veidojot iedomātu apaļu formu. Atstājot aptuveni 5 cm ārējo malu brīvu, vidū ieklāj pildījumu. Brīvās malas saudzīgi uzloka uz augšu, lai pildījums ir pilnībā mīklas ieskauts. Galeti kopā ar cepampapīru uzslidina uz cepampannas. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 35-40 minūtes līdz galetes mīklas maliņa krāsojas zeltaina. Izņem no cepeškrāsns un ļauj pilnībā atdzist. 

Doves Farm tapiokas pulveris ir iegādājams bioproduktu veikalā Zaļā govs Brīvības ielā 69, Farmer Brand tapiokas pulveris ir iegādājams veikalā Stockmann. Plašākā piparu izvēle ir specializētajā garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā. Billington's Golden caster sugar ir iegādājams lielākajos lielveikalos. Franču estragons man aug podiņā uz balkona, to var iegādāties Rīgas Centrāltirgū un arī Nakts tirgū. Lībekas marcipāna masu tirgo uzņēmums Skrīveru saldumi.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru