trešdiena, 2015. gada 23. septembris

PERGAMENTĀ CEPTA PILDĪTA MENCA

 

Ļoti vienkāršu un nedārgu sastāvdaļu, ātri un veselīgā tehnikā pagatavojama recepte. Šo recepti nolēmu publicēt tikai tamdēļ, ka menca ir ļoti populāra baltās gaļas zivs (iespējams filejas ir vēl populārākas), taču arī nelielas, veselas mencas tiek labprāt pirktas. Mencai ir samērā neitrāla garša bez izteiktām vai īpatnējām piegaršām, maz asaku un maigas struktūra gaļa. Pagatavošana neprasa ne daudz laiku, ne nepārtrauktu uzmanību - ātri pagatavo vienkāršu pildījumu, ar kuru piebāž zivs vēderu. Zivs sautējas ietīta noslēgtā pergamenta sainī ar šļuku olīveļļas.

Pildījums izcepas ļoti aromātisks. Izcepto mencu sadala uz pusēm, izņemot centrālo asaku, pārklāj ar ar izcepto pildījumu un pārlej ar pergamentā satecējušo un savārījušos mērci, ko veido pildījuma un cepšanās sulas un olīveļļa. Menca ļoti labi garšo ar baklažānu sautējumu, grilētiem vai ceptiem baklažāniem. Ja ļoti vēlas, piedevās var pievienot arī vārītu kartupeli, bet no baklažāniem nevajadzētu atteikties.



3 veselas mencas

pildījumam:
10 ķiršu tomāti
buntīte pētersīļi
3 ķiplokdaiviņas
2 ēdamk. sālīti kaperpumpuri
5 cm liels sālīta, konservēta citrona gabaliņš
pāris šļukas anīsa destilāts (uzo, rakija, pastiss)
baltie pipari
jūras sāls
pāris šļukas olīveļļa cepšanai

Mencas noslauka papīra dvieļos (esmu pret sālsūdens zivju mazgāšanu, it īpaši ar krāna ūdeni), nogriež galvas, izķidā un izslauka ar papīra dvieļiem, kurus var samitrināt citronu sulā. Pagatavo pildījumu - pētersīļus sasmalcina, ķiploku izspiež ķiplokspiedē, ķirštomātus un konservēto citronu smalki sagriež, kaperus noskalo vēsā ūdenī un nosusina papīra dvielī. Visas pildījuma sastāvdaļas sajauc ar rokām, paņem riekšavu un piepilda mencu vēderus. 

Cepampannu izklāj ar cepampapīru, pārslaka ar olīveļļu, uz sāna nogulda piepildītās mencas un cieši ietin cepampapīrā, lai cepoties, tvaiks nespraucas laukā. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādos apmēram 25 minūtes. Uzmanīgi (!) paver cepampapīra maliņu vaļā (izšausies tvaiks, kā rezultātā var apdedzināties!). Ja zivs gaļa viegli noslīd no asakām, tā ir gatava. Ceļ galdā. Pasniedz ar kaponatu (itāliski - caponata) jeb baklažānu sautējumu ar tomātiem, kaperiem un olīvām, .

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru