otrdiena, 2015. gada 15. septembris

GRIĶU MAIZE


Neiedomājami smaržīga un garšīga griķu maize ar tvirtu, porainu, stingru un košļājamu struktūru. Tā kā rauga mīklai lielā proporcijā tiek izmantoti lipekli nesaturošie (bezglutēna) griķu milti (arī klijas un manna), lai mīkla un maize turētos kopā nepieciešams pievienot saistvielas, šajā gadījumā - kviešu lipekli (glutēnu). Ja mājās nav kviešu lipeklis, nemaz nemēģiniet šo recepti pagatavot! Ja pirmoreiz eksperimentējot ar kviešu lipekli, to pievienoju parastajiem kviešu miltiem, padarot tos derīgākus kvalitatīvas maizes cepšanai, tad šoreiz mans eksperimenta mērķis bija izcept kviešu miltu maizes struktūrai pietuvinātu maizi, izmantojot maksimāli daudz bezlipekļa miltus (kviešu un bezlipekļa miltu aptuvenā proporcija 1:2). Ar rezultātu esmu iepriecināta, jo lipeklis griķu miltiem piešķīra to, kas tiem no dabas trūkst kvalitatīvas maizes cepšanai. Maize smaržo un garšo pēc maigiem, riekstainiem griķiem (izmantoti mehāniski apstrādātu griķu (zaļo griķu) produkti). Mans pirmais eksperiments ar kviešu lipekli bija cepot nātru maizi, tad arī vairāk izstāstīju par pašu lipekli.


100 g parastie, baltie kviešu milti
50 g griķu klijas
50 g griķu manna
75 g griķu milti
2 ēdamk. kviešu lipeklis (glutēns)
3 g ātras iedarbības sausais maizes raugs
200 ml silts ūdens
pāris šņāpieni jūras sāls
šļuka olīveļļa
griķu klijas pārbēršanai

Bļodā sajauc visas sausās sastāvdaļas un pievieno ūdeni. Šķidrumu pakāpeniski iejauc sausajās sastāvdaļās līdz veidojas mīkla, ko liek uz darba virsmas un mīca līdz kamēr tā kļūst padevīga, gluda un elastīga. Mīca ar iedvesmu un uz mīcīšanas rēķina noteikti nevajag ietaupīt ne spēku, ne laiku.

Mīklu saveļ bumbā, pārslaka ar olīveļļu, liek atpakaļ bļodā, pārsedz ar pārtikas plēvi un ļaut tai rūgt 2 stundas līdz kamēr tā dubultojusies apjomā. Kad mīkla uzrūgusi, ar plaukstu no mīklas izsit gaisu, to liek uz darba virsmas un mīklu izmīca, visbeidzot to no jauna saveļ bumbā, pārsedz ar pārtikas plēvi un ļauj tai otrreiz uzrūgt.

Mīklu izņem no bļodas un ar plaukstu izsit no tās izsit gaisu. Pēc tam veido iegarenu klaipu, liek maizes (kēksa) formā, kas izklāta ar cepampapīru, pārsedz ar dvieli un ļauj pēdējo reizi uzrūgt aptuveni stundu. Uzrūgušo mīklu formā apbārsta ar klijām, virspusē veido iegriezumus un liek cepties iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 230 grādos aptuveni pusstundu. Kad klaipu aiz cepampapīra izceļ no formas un, pieklauvējot pie apakšējās garozas, ir dobja skaņa, tā liecina, ka tas ir izcepies. Maizes klaipu, izņemtu no formas, atdzesē uz restītēm, lai gaiss tam var brīvi piekļūt arī no apakšas. Griež tikai pilnībā atdzisušu klaipu.

Kviešu lipekli (glutēnu) - angliski vital wheat gluten, franciski - gluten de blé iegādājos bioproduktu veikalā Parīzē, par tā pieejamību Latvijā pagaidām neesmu pārliecinājusies. Griķu mannu, miltus un klijas ražo vairākas saimniecības. Es iegādājos zemnieku saimniecības Bebri produktus izstādē Rīga Food, bet citu ražotāju griķu produkti ir pieejami eko/bio veikalos.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru