svētdiena, 2015. gada 1. novembris

CEPEŠKRĀSNĪ CEPTS BALTIJAS LASIS AR DILLĒM, BRŪKLENĒM UN ROZĀ PIPARIEM


Latviešu valodā ir precīzs krāsas apzīmējums - laškrāsa. Tā nebūt nav vulgāri oranža kā zivju fermu lašu gaļai, kas mākslīgi iekrāsojas no lasim dzīves laikā izbarotā kombikorma. Par nožēlu tieši šī lašu krāsa tiek uzskatīta par īsto, jo fermu laši ir vienīgie, kas iegulst lielveikalu plauktos un izlikti uz tirgus letēm. Preču tirgum audzētie tā sauktie Norvēģijas laši ir īpaši selekcionētas šķirnes, kas audzēti, izmantojot intensīvās tehnoloģijas. Tie ir daudzreiz treknāki un mazāk sulīgi kā savvaļas laši, tači pieejami cauru gadu. Noteikti ir vērts īsajā sezonas laikā lūkot pēc īstā laškrāsas toņa - pasteļsārtā - Baltijas laša, jo Latvija ir bagāta ar lašupēm - lašu nārsta vietām, tamdēļ lašus celt galdā izsenis bijis ierasts. Par to liecina arī pavārgrāmatās iekļauto recepšu dažādība.

Šoreiz radīju īsteni latvisku pamatēdienu, izmantojot jau laša mazsālīšanā pārbaudītu garšvielu un garšaugu salikumu - dilles, rozā piparus, Havaju vulkānisko sarkano mālu sāli un brūklenes, kas zivij piešķir visu nepieciešamo skābumu. Šādi cepts lasis ir aromātisks, sulīgs, ar nelielu skābumiņu un saldenu asumu. Diļļu apvalks to pasargā no apkalšanas.

pirms cepšanas

izcepts lasis
Baltijas lasis
dilles
brūklenes
rozā pipari sālsūdenī
pāris kaltēti rozā pipari
Havaju vulkāniskais sarkano mālu sāls
šļuka baltvīna
šļuka olīveļļas

Lasi noslauka papīra dvieļos (ja tas ir gļotains, norīvē ar sāli un noslauka; esmu pret zivju mazgāšanu), izķidā un izslauka ar papīra dvieļiem (arī asinslīniju pie mugurkaula). Lasi izfilē, atstājot klāt ādu. Dilles sasmalcina, kaltētus rozā piparus viegli saberž piestā kopā ar jūras sāli. Cepampannu izklāj ar cepampapīru un pārslaka ar olīveļļu, uz tā ar ādu uz leju liek laša filejas, kuras pārber ar sāli, dillēm, brūklenēm un rozā pipariem un beigās pārslaka ar baltvīnu. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādos apmēram 17-20 minūtes. Ceļ galdā.

Havaju vulkānisko sarkano māla sāli piedāvā uzņēmums Manasgaršas un tirgo specializētajā garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā. Rozā pipari sālsūdenī atvesti no ceļojuma, par to pieejamību Latvijā man ziņu nav. Baltijas lasis iegādājams Rīgas Centrāltirgus Zivju paviljonā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru