pirmdiena, 2015. gada 2. novembris

SMALKĀ BULGURA UN KĪNOJAS SALĀTI AR ZAĻUMIEM

 

Vispirms sākšu ar valodniecisku ievadu. Neslēpju, ka rakstot par citvalstu produktiem, ēdieniem un to pagatavošanas tehnikām, joprojām lielas grūtības man sagādā pareiza nosaukumu latviskošana. Ar atvieglojumu uztveru latviskoto nosaukumu parādīšanos vārdnīcās. Līdz šim tā iemesla dēļ lietoju vārdu kvinoja, tomēr mana kolēģe laikraksta Diena Ēdiena sleju autore Inese Paklone pārliecināja, ka tas latviski atveidots nepareizi, un pareiza forma ir kīnoja vai kīnuja. Turpmāk lietošu nosaukumu - kīnoja, lai arī nav viegli lauzt ieradumu lietot kļūdaini ievazāto formu. 

Šie ir viegli, aromātiski un spirdzinoši salāti, ko bieži pasniedzu pie grilētām vai ceptām zivīm. Salāti ir attāli līdzīgi turku kisira un pasaulslavenajiem tabulē salātiem, kuru pamatā ir pētersīļi, mētras un smalkais bulgurs. Tā kā smalkais bulgurs un kīnoja vārās vienādi ilgi, tos ir parocīgi vārīt kopā vienā katlā. Pats būtiskākais vārīšanā ir tos nepārvārīt, lai bulgura un kīnojas graudiņi ir irdeni, nesalipuši, nezaudējuši formu, sausi un gaisīgi. Kīnoja nav pārvārīta, ja tās graudiņam apkārt esošais pērļu baltais apvalks nav atdalījies, bet stingri iestīpo puscaurspīdīgo kodoliņu. Ar ūdeni sasūkusies, ļurīga un sadalījusies kīnoja ir liga, kas piemeklē pat Latvijas titulētos šefpavārus. Diemžēl.

Divu veidu graudiņi kopā uzreiz salātiem piešķir pilnīgāku garšu, un tie lieliski sader ar produktiem, kas papildina zivju garšu - pētersīļiem, mētrām, konservētiem citroniem, tomātiem, saulē kaltētiem tomātiem, zaļajām olīvām, kaperiem. Parasti sastāvdaļas - izvārītus graudiņus, zaļumus un dārzeņus (attēlā redzamajiem nedaudz pietrūka zaļumi) ņemu vienādās proporcijās. Manā zaļumu buntē dominē pētersīļi, mētras un baziliks, taču droši var pievienot arī citus zaļumus - kārveli, koriandru, lociņus, dilles. Tiem, kam ēdienā patīk granātābolu sēklas un netraucē sēklas kodols, tās šeit lieliski iederas. Citi, kam garšo granātāboli, bet nepatīk uzkost cietajam sēklas kodolam vai nav pieņemami to norīt, iesaku salātus aizdarīt ar granātābolu emulsijmērci



70 g smalkais bulgurs
70 g bēšā kīnoja
2 lieli, miltaini tomāti
10 kaperu pumpuri jūras sālī
gabaliņš konservēta citrona
1 tējk. rozā pipari sālsūdenī
1 tējk. zātars
buntīte zaļumu - pētersīļi, baziliks, dilles, mētras
jūras sāls, piparu maisījums

mērcei:
konservētu citronu sula
aukstā spieduma olīveļļa
vai
granātābolu emulsijmērce

Katliņā uzvāra ūdeni, ieber bulguru un kīnoju, izmaisa, pieber sāli un kādu garšvielu (kaltētas sēnes, kaltētus, tomātus, kaltētu papriku) un strauji uzvāra, tad samazina liesmu uz vismazāko un vāra līdz kīnoja kļūst mīksta, bet viducis tai saglabājies vēl ciets. Nokāš, ber atpakaļ katlā un ar karotes kātu līdz katla dibenam iebaksta 4-5 dobumus, kas nodrošinās liekā ūdens iztvaikošanu. Katlu pārklāj ar dvieli (lai tvaiks nekondensējas un nepil atpakaļ katlā) un tam pa virsu liek vāku. Katlu var ietīt virtuves dvielī, lai ilgāk saglabā siltumu. Graudiņus vēl vismaz 15 minūtes netraucēti atstāj katlā, lai karstumā gatavojas. 

Kamēr gatavojas bulgurs un kvinoja, smalki sagriež zaļumus. Tomātus pārgriež uz pusēm, izņem sēklas, bet mīkstumu smalki sagriež. Tieši tāpat smalki sagriež konservēta citrona gabaliņu. Kaperu pumpurus noskalo vēsā ūdenī un nosusina, lai atbrīvotos no konservējuma smaržas un garšas.

Kad graudiņi, gatavi, tiem pielej šļuku olīveļļas, sasāla un sapiparo, pieber zātaru un izmaisa. Ļauj tiem atdzist, tad pievieno sagrieztos tomātus, citronus, kaperus, rozā piparus un sasmalcinātos zaļumus. Salātos iejauc mērci un tos izmaisa.

Smalko bulguru var iegādāties specializētajā turku produktu veikalā Stambula Brīvības ielā 95, veikalā Gastronome Brīvības ielā 31 un veikalā Stockmann. Palestīniešu kooperatīva Zaytoun zātaru atvedu no ceļojumiem vai iegādājos internetveikalā. Rozā pipari sālsūdenī atvesti no ceļojuma, par to pieejamību Latvijā man ziņu nav. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru