otrdiena, 2016. gada 8. marts

MAMUSHKA - OĻAS HERKULESAS GRĀMATA PAR UKRAINAS UN TĀS KAIMIŅU GARŠĀM


Oļa Herkulesa ir ukraiņu izcelsmes Londonā dzīvojoša šefpavāre, kas savā pirmajā pavārgrāmatā apkopojusi ļoti personīgas ukraiņu, kaukāziešu, moldāvu un krievu ēdienu receptes. Kā izrādās pavāres radu loks ir daudznacionāls, kas ļāvis jau bērnībā iepazīt ēdienu dažādību. Vispirms Oļa Lielbritānijā studēja itāļu valodu un pēcāk arī ieguva maģistra grādu krievu un angļu filoloģijā līdz ēst gatavošanas kaislība no vienkāršas nodarbošanās pārauga profesijā. Pēc augsti vērtētās Leith's School of Food and Wine absolvēšanas Oļa pavāres karjeras augstāko punktu sasniedza būdama chef de partie izslavētā šefpavāra Jotama Otolengi restorānā Ottolenghi Īslingtonā, bet pēc dēla piedzimšanas darbojas kā ēdienu stiliste, ēdienu autore un aprakstniece. Oļas aktivitātēm var sekot līdzi viņas tvitera kontā @OliasGastronomy un Instagram profilā @OliaHercules.

Oļas ēdienu garšas ir pilnībā saprotamas mūsu garšu kārpiņām, lielākā daļa recepšu nosaukumi šķiet tuvi un pazīstami, bet tas var būt visai maldīgi, jo diemžēl padomju laikos līdz Latvijas ēdnīcu galdiem daudzas cittautu receptes nonāca noplicinātas un izkropļotas. Tamdēļ ir vērts ielūkoties Oļas ukraiņu boršča, gruzīnu cāļa tabakā, kā arī Lieldienu kuļiča receptēs. Uzzināt, kā osetīni jēru sutina koriandra saknēs, kātos un lapās un azerbaidžāņi cep ar aličām un valriekstiem pildītu vistu ir tik aizraujoši, ka nevaru sagaidīt līdz šos ēdienus varēšu izmēģināt arī savā virtuvē.

Tāpat ir vērts iepazīt ne tikai klasisko biešu auksto zupu, bet arī zaļo boršču jeb auksto skābeņu zupu un sēņu zupu ar griķiem. Un, protams, ukraiņu virtuve nav iedomājama bez marinējumiem, skābējumiem un cita veida konservēšanas. Grāmatā ir arī recepte slāvu Napoleona kūkai, kas ir franču tūkstošlapes jeb mille feuille pārveidota variācija. Šī daudzu trauslo kārtu torte ar vārītā krēma pildījumu daudziem neapšaubāmi saistās ar svētkiem un svinībām. Neiztikt arī bez otras Austrumeiropā populāras kūkas - medus kūkas.

Mani īpaši piesaistīja dažādie mīklas izstrādājumi, kas sniedzas daudz tālāk sagaidāmajām rauga mīklas un pīrādziņu receptēm. Ar interesi izcepu moldāvu siera rulli un ķirbju maizes, kā arī grieķu fetas un lociņu maizītes. Un pirmo reizi Krimas tatāru nacionālais ēdiens - jēra gaļas čebureki man šķita pagatavošanas vērts. 

Grāmatā Oļa izstāsta arī personīgu stāstu par dažādu tautību radiniekiem, kas ietekmējuši viņas garšu izjūtu un nodevuši tālāk kādu no dzimtas receptēm. Grāmatā ar savām receptēm piedalās gan Oļas tētis un mamma, gan vecmāmiņas, tantes un kaimiņienes.

Oļas Herkulesas pavārgrāmata Mamushka iegādājama grāmatveikalā Globuss Vaļņu ielā 26, iepretim universālveikalam Centrs.





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru