ceturtdiena, 2016. gada 7. aprīlis

PĒRĻU VISTAS KONFITS


Pērļu vistas man noteikti asociējas ar Āfriku. Savvaļā Mozambikā un Svazilendā tās trauksmaini skraida un nozūd krūmos tik žigli, ka būtu neiedomājami tās noķert. Putni ir nedaudz mežonīgi un ļoti skaistām spalvām. Olām pērļu vistas audzē arī Latvijā, bet nezinu nevienu gaļas saimniecību. Pērļu vistas plaši audzē Francijā un konvencionālās lauksaimniecības pērļu vistu gaļu (veselu vistu) ieved arī Latvijā. Pērļu vistu gaļa ir tumsnējāka kā parastajām vistām, ar izteiktāku, savvaļas putniem raksturīgu garšu.


6 pērļu vistu kājas (stilbiņš + šķiņķis)
2 ēdamk. rupjais jūras sāls
2 ēdamk. Provansas garšaugu maisījums
1 ēdamk. dažādu piparu maisījums
800 g pīļu tauki lēnai vārīšanai

Pērļu vistu kājas nomazgā un nosusina. Sajaucot kopā sāli, piparus un Provansas garšaugus pagatavo skrubi, ar kuru kārtīgi no abām pusēm ierīvē putnu kājas, kurus pēc tam liek bļodā, kuru pārsedz ar pārtikas plēvi un noliek diennakti nostāvēties ledusskapī. Nākamajā dienā no pērļu vistu kājām notrauš skrubi vai ar ūdeni to noskalo un pēc tam kārtīgi nosusina. Katliņā ar biezu dibenu izkausē taukus un tajos liek putnu kājas, lai tās pilnībā būtu tauku ieskautas. Katlu liek uz gāzes plīts ar siltuma sadalītāju zem tā un vismazāko iespējamo liesmu, lēni vāra vismaz divas stundas. Konfitēšanas ilguma labākais rādītājs būs putnu gaļa. Kad tā sāk atdalīties no kauliem, konfits ir gatavs. Ja vien tas nav paredzēts ilgstošai uzglabāšanai, konfitu atdzesē tajā pašā katlā. Nākamajā dienā putnu kājas taukos sasilda. Kad gaļa viscaur ir izsilusi, to ceļ galdā.

Konvencionāli audzētas pērļu vistas var iegādāties veikalā Stockmann. Provansas garšaugu maisījumu un dažadus pipsrus (Teličeri, kubebas, Timutas, Sičuaņas, garos) var iegādāties specializētajā dabīgo un bio garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā. Pīļu (zosu) taukus var iegādāties veikalā Gemoss Mūkusalas ielā 73.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru