otrdiena, 2016. gada 26. aprīlis

TOMĀTU UN ANANĀSU SALĀTI AR FETU


Ļoti iecienīti vasaras salāti, kas iederas gan piknikā kā uzkoda, gan kā piedeva grilētas gaļas ēdieniem. Būtiski ir sagādāt vismaz piecu dažādu šķirņu tomātus, protams, iespaidīgāk būs tad, ja tie būs vēl vairāk un arī dažādu krāsu – dzelteni, oranži, tumšie morīši, zaļi, divkrāsu, dažadu toņu sarkani. Ja vēlas nedaudz eksperimentēt, varu ieteikt salātiem pievienot arbūzu vai gatavu svaigu ananāsu. Garšo tiešām izcili labi un patīkami kairina garšu kārpiņas! Šajos salātos kā garšas savelkošo izmanto fetu, garšaugus un aso piparu (čili). Salātu aizdaram izmanto klasisku olīveļļas un sarkanvīna etiķa emulsijmērci (franciski - vinaigrette).





500 g dažādu šķirņu tomāti
100 g feta
½ svaigs, gatavs ananāss vai ¼ mazs arbūzs (pēc izvēles)
Jūras sāls pārslas
Svaigi malts piparu maisījums
Garšaugi – koriandra lapas, smalklapu baziliks, majorāns

Emulsijmērce:
1/3 tējk. sinepes
50 ml auksti spiesta olīveļļa
1 ēdamk. sarkanvīna etiķis
½ tējk. brūnais niedru cukurs
Jūras sāls un svaigi malti baltie pipari
1/2 tējk. vidēji asa čili pārslas vai Urfas pipari

Tomātus sagriež parupjos gabalos. Ja izmanto, pievieno tikpat lielos gabalos sagrieztu ananāsu vai arbūzu. Sasmalcina garšaugu lapas. Tomātus un ananāsu vai arbūzu liek bļodā, pievieno mērci un samaisa. Ja nepieciešams, vēl sasāla (feta ir sāļa) un sapiparo. Pārber ar sasmalcinātiem garšaugiem un sadrupinātu sieru.

Gatavo mērci. Sinepēs iemaisa etiķi, pievieno cukuru un svaigi maltus piparus un iejauc olīveļļu. Kuļot sajauc līdz viendabīgai konsistencei. 

Urfas piparus var iegādāties turku produktu veikalā Stambula Brīvības ielā 93. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru