ceturtdiena, 2016. gada 5. maijs

NŪDEĻU GRĀMATA - OODLES OF NOODLES BY LOUISE PICKFORD


Jau sen Latvijā bija pienācis laiks iepazīt tādu būtisku ēdienu sastāvdaļu kā nūdeles. Nē, tās nav tas pats, kas itāļu pasta, ko latvieši cītīgi turpina dēvēt par makaroniem. Ne visai veikli ar nūdelēm ir mēģinājuši iepazīstināt Rīgas Āzijas restorāni un nūdeļu bāri, bet tas palicis konservētu mērču, garšas pastiprinātāju, emulgatoru, iebiezinātāju, stabilizētāju un vēl tik daudz nejēdzīgu un absolūti lieku sastāvdaļu sajaukumā, ka ne ķīniešu olu nūdeles, ne rīsu nūdeles, ne pat stikla nūdeles nav mūsu ikdienas maltīšu sastāvdaļas. Pat japāņu virtuves pērles - griķu soba nūdeles, udona nūdeles, kas bieži vien tiek aromatizētas ar zaļo tēju, arī somena un ramena nūdeles palikušas japāņu kulta ēdiena - suši pilnīgā ēnā. Grāmatai autore iedvesmojusies no tradicionālo ēdienu receptēm dažādās Āzijas valstīs - Japānā, Ķīnā, Vjetnamā, Korejā, Birmā, Indonēzijā, Malaizijā, Singapūrā, Kambodžā un Laosā.

Nūdeļu grāmata Oodles of Noodles sadalīta piecās nodaļās,  lai iepazīstinātu ar nūdeļu izmantošanas daudzveidību. Pirmā veltīta mazām uzkodām un iemāca tvaicēšanu bambusa tvaicējamā traukā, kas ir ļoti, ļoti vienkārša un ērta ēdiena pagatavošanas metode. Tā ļoti bieži tiek gatavoti dažādie Āzijas ķiļķeni. Vēl kāda ērta uzkodu pagatavošanas tehnika ir produktu ietīšana rīsu papīrā, un tā top izslavētie rīsu (pavasara) ruļļi. Nākamā nodaļa veltīta klasikai - nūdeļu zupām. Āzijā buljonu vāra nedaudz savādāk kā Eiropā, bet noteikti ne mazāk gardi, un īsta, aromātiska un garšvielaina Āzijas zupa nav iedomājama bez nūdelēm. Trešajā nodaļā autore iedvesmo nūdeļu salātu gatavošanai. Tālāk seko cita Āzijas virtuvē pazīstama ēdiena sagatavošanas tehnika  - stir fry (ātra apcepšana grozot neliela daudzumā verdošas eļļas).



Grāmatas ievadā ietverta detalizēta informācija par nūdeļu veidiem, kā arī tradicionāli Āzijas virtuvē izmantojamiem produktiem, garšvielām un garšaugiem. Tāpat tur atrodamas receptes aromatizētām eļļām, buljonu bāzēm, mērcēm un pildījumiem, kas tiek izmantoti grāmatas turpinājumā iekļautajās receptēs.





Grāmatas autore Luīze Pikforda (Louise Pickford) ir ēdienu apskatniece un stiliste, kas pēc vairāk kā desmit Austrālijā nodzīvotiem gadiem nesen pārcēlusies uz Franciju. Viņa publicējusi vairāk kā divdesmit pavārgrāmatas, kā arī viņas receptes un raksti regulāri atrodami starptautiskos ēdienu žurnālos. Autorei var sekot tviterī @LuluPickford. 

Luīzes Pikfordas grāmata Oodles of Noodles iegādājama grāmatveikalā Globuss Vaļņu ielā 26.

Praktiski visas receptēm nepieciešamās sastāvdaļas iegādājamas vai nu lielveikalu Āzijas produktu stendos, vai uzņēmumā Cesars, vai veikalā Gourmet Studio Lienes ielā 9, vai specializētajā garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru