pirmdiena, 2016. gada 16. maijs

SPARĢEĻU UN LAPU DĀRZEŅU SALĀTI AR SVAIGO SIERU UN PLAUCĒTU PĪLES OLU


Šie salāti tapa par godu sparģeļu sezonai. Spriežot pēc publikācijām vietējos medijos, šķiet, ka neesmu cilvēks ar latvisku garšu izjūtu, jo tā mūsu paletei neesot tīkama. Jāatzīst gan, ka tuvāko paziņu lokā nepazīstu nevienu, kam sparģeļi negaršotu. Problēma ir cita - veikalos sparģeļi bieži ir aizstāvējušies tik ilgi, kas tos diezin vai grauztu zoodārza iemītnieki, tie vienkārši ir veci un aizmetami. Otra problēma ir sparģeļu pārāk ilga gatavošana līdz tie sasniedz pļurainu konsistenci un sāk sadalīties. Arī šādi tie nav baudāmi.

Salātu pamatu veido lapu dārzeņi (salāti, kleitonijas (ziemas potulakas), vasaras lapu kāposti, rukola, avotkreses, un mangolds) un svaigais siers (feta, brinza), kas aizdarīti ar franču emulsijmērci (etiķis + sinepes + eļļa) un plaucēta pīles ola. Salātu pamatam var izmantot arī citus lapu dārzeņus - sinepju lapas, salātu baldriņu, zaķskābenes, lakšus). Franču emulsijmērci gatavoju no aveņu etiķa un viegli grauzdētu mandeļu eļļas. Ja iepriekš nav pieredzes olu plaucēšanā, par to detalizētāk stāstīts bloga ierakstā ola mundierī jeb plaucēta ola. No visām olām izvēlējos pīļu olas, jo tajās proporcionāli ir vislielākais dzeltenums, kas vēl šķidrs, tik tikko sācis recēt, lieliski sader ar sparģeļiem.




1 porcija emulsijmērce (izmantoju maigu etiķi - ābolu vai aveņu un apgrauzdētu mandeļu eļļu)
3 pīļu olas (var izmantot arī vistu vai zosu olas)

3 lielas saujas lapu dārzeņi (salāti, kleitonijas, vasaras lapu kāposti, rukola, avotkreses, mangolds)
150 g svaigais siers (īpaši labi der nenogatavināts kazas vai aitas piena siers)
250 g zaļie sparģeļi
šķipsna Maldon dūmu sāls pārslas
1/2 tējk. kūpinātas jūraszāles (pēc izvēles)
svaigi malti pipari

Ja lapu dārzeņi nav no pašu dārza un tiek mazgāti, pēc tam tie noteikti kārtīgi jānosusina, citādi emulsijmērce neķersies klāt, bet ātri vien notecēs. Sausus lapu dārzeņus liek bļodā, pieber smalki sadrupinātu vai kubiņos sagrieztu svaigo sieru un iejauc emulsijmērci.

Sparģeļus ar dārzeņu mizotāju līdz pusei (kātu apakšdaļu) nomizo, nogriež kāta koksnaino daļu, ja tā palikusi, un pēc tam grilē vai cep cepeškrāsnī ietītus cepampapīrā (en papillote). Ja grilē, tos pirms tam nedaudz iemarinē olīveļļā un laima sulā. Cepšanai cepeškrāsnī sparģeļus vienā kārtā kārto uz cepampapīra, pārslaka ar olīveļļu un laima sulu (vai baltvīnu), pārber ar sāli un svaigi maltiem pipariem un cieši ietin cepampapīrā, lai visi gali ir noslēgti. Cep 10-15 minūtes 200 grādos.

Uz šķīvja kārto lapu un siera salātus, virs tiem grilētos (ceptos) sparģeļus un plaucētu olu. Pārber ar dūmu sāli un kūpinātām jūraszālēm. Ceļ galdā!

Ābeļkokā kūpināta dulse iegādājama britu ražotāja Mara Seaweed internetveikalā. Latvijā sparģeļus audzē Gulbenes novada Kalnienā un tie pazīstami ar zīmolu Kalnienas sparģelis.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru