trešdiena, 2013. gada 2. oktobris

OLĪVEĻĻĀ MARINĒTI SAULĒ KALTĒTI TOMĀTI

 
 
Vidusjūras garšas buķeti veido ne tikai svaigi tomāti, bet arī kaltēti tomāti. Turklāt ziemas sezonā svaigu tomātu piedāvājums Rīgas veikalos ir traģisks. Labāk tādus atstāt lielveikalu plauktos un tos aizstāt ar konservētiem tomātiem savā sulā vai saulē kaltētiem tomātiem atkarībā no receptes. Tomātus vasaras sezonā var kaltēt arī mājas apstākļos, tiesa Latvijā tomātu sezonas laikā saulaino dienu ir pārāk maz, lai tos kaltētu dabīgi, tapēc vienīgā opcija ir kaltēšana cepeškrāsnī. Un tomāti Latvijā neizaug tik saldi kā Vidusjūras zemēs, kur tie visu sezonu gozējas saulītē. Saldie un saulē kaltētie tomāti noteikti ir mīkstāki, ar dziļāku, piesātinātāku garšu un aromātu.
Veikalu plauktos ir gan sausi, sverami saulē kaltēti tomāti, gan burciņās sapildīti kaltēti tomāti eļļā. Apskatot sastāvu uz burciņas etiķetes visbiežāk parādās arī sāls, konservanti, skābuma regulētājs, neidentificēta augu eļļa un citas sastāvdaļas, no kurām var izvairīties saulē kaltētos tomātus eļļā iemarinējot pašam.
Labas kvalitātes saulē kaltēti tomāti nav zaudējuši visu mitrumu, tie ir nedaudz mīksti, ja tomāti lūst tie ir vai nu nepareizi kaltēti vai dehitratizēti, un šai receptei nepiemēroti. Jāuzteic veikals Grauda spēks, kas sācis importēt un Latvijā izplatīt dažādus gardumus no Grieķijas - extra virgin olīveļļu (fasētu un izlejamo), Kalamata olīvas, saulē kaltētus tomātus (arī ķirštomātus), kaltētus baklažānus un papriku, pistācijas (bez sāls, kas lieliski noder konditorejā), mandeles. Šai receptei izvēlējos saulē kaltētus ķirštomātus. Visi sausie tomāti pirms iemarinēšanas ir īsu mirkli jāatdzīvina vārošā ūdenī, citādi tomāti būs sausi un gumijoti. Pikantākas un izteiksmīgākas garšas cienītāji vārošajam ūdenim var pievienot pāris karotes maigu baltvīna etiķi.
 
  


 
saulē kaltēti ķirštomāti
extra virgin olīveļļa
garšvielas: ķiploki, kaperi, virces, dažādi pipari - rozā, zaļie, Timutas pipari (Sečuānas piparu šķirne Nepālā un Voatsperifery pipari, lauru lapas, timiāna zariņš

Traukā ar noslēdzamu vāciņu saber izvēlētās garšvielas. Bļodā saulē kaltētos tomātus pārlej ar verdošu ūdeni, ja vēlas pievieno pāris karotes baltvīna balzāmetiķi. Ķirštomātus verdošajā ūdenī notur aptuvveni minūti, lielākus nedaudz ilgāk. Šajā laikā varēs manīt, ka tomāti kļūst gaļīgāki. Tomātus izņem no ūdens un kārto un papīra dvieļiem, lai uzsūcas viss liekais ūdens. Atstāj tos apžūt aptuveni uz stundu, pēc tam tos kārto traukā virs garšvielām. Ik pa laikam, kārtojot tomātus, tos pārlej ar olīveļļu. Šādi pa daļām eļļu lej, lai pārliecinātos, ka arī trauka viducī visi tomāti ir eļļas ieskauti. Lai iegūtu intensīvāku garšu, eļļu uzkarsēju, bet tas nav obligāti nepieciešams. Pirms trauku stingri noslēdz ar vāciņu pārliecinās, ka virs tomātiem ir kārtiņa ar eļļu. Tomātus uzglabā ledusskapī. Pirms celšanas galdā pāris dienas ļauj garšām savilkties. 
 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru