trešdiena, 2014. gada 10. decembris

KARSTSIDRS



Šis drēgnais un drūmais laiks ir īsti piemērots sildošiem dzērieniem. Jo tuvāk gada nogalei, jo vairāk domas lido karstvīna virzienā. Saldi lipīgo, kam mēģina pievilināt ar jingle bell, jingle bell melodijām, patiešām neciešu. Pēc īpaša lūguma karstvīnu varu pagatavot pati, par bāzi ņemot vidējas kvalitātes komerciālu vīnu, jo manā izpratnē tik un tā karstvīns ir vīna bojāšana. Šāds uzskats man nav par sidru, jo šķiet, ka karsēts un dabīgi aromatizēts sidrs daudz vairāk par vīnu saglabā savu sākotnējo dabu. 

Karstsidrs ir populārs un iecienīts sidra ražošanas valstīs, pie kurām tagad droši pieskaitāma arī Latvija. Karstsidru var pagatavot no jebkura dabīgi raudzēta sidra, taču labāks būs negāzēts sauss sidrs, ko pēc savas patikas aromatizē un saldina.

Karstsidram piestāv gana daudz garšu, ko tam piešķir dabīgie aromatizētāji. Ja sidru vēlas brangāku, tam nedaudz piešpricē kalvadosu vai rumu. Karstsidru negatavo saldu, saldinātāju pievieno harmoniskai un sabalansētai garšai, kas izceļ garšvielu slāņus.

Saldinātāji: plūškoka, cidoniju, aroniju, mežrozīšu vai ingvera sīrups, grenadīns, medus, demerara vai muscovado cukurs (abi ir nerafinēti niedru cukuri) vai Dan Sukker zeltainais vai tumšais cukura sīrups (citiem ražotājiem var būt citi nosaukumi). Interesnantākai notij var pievienot nedaudz tumšo muscovado cukuru, Dan Sukker niedru sīrupu (sīrups ar izteiktu melases un karameles garšu) vai melasi, bet tad saldināšanai izmanto gaišo cukuru, jo šie produkti paši nav pietiekami saldi, savukārt lielā daudzumā tie piešķir nevēlamu, rūgtu dedzinājuma noti. 

Garšvielas: krustnagliņas, kanēļa standziņa, vaniļas pāksts, kardamona pogaļas, muskatziedi, kadiķogas, zvaigžņu anīss un ingvers.

Citrusi (izmanto gan šķēlītes, gan nedaudz to sulu): kumkvati, apelsīni, citroni, bergamots. Bez citrusiem var izmantot arī svaigi spiestu granātābolu sulu.

Svaigas un kaltētas ogas un sukādes: lācenes, brūklenes, dzērvenes, cidonijas, rozīnes.


2 l dabīgi raudzēts, negāzēts sidrs (Mr. Plūme sausais ābolu sidrs)
2 kanēļa standziņas
1 vaniļas pāksts
5 krustnagliņas
3 kadiķogas,
1 anīsa zvaigzne
2 gab. muskatziedi
1 apelsīna sula
4 kaltētas apelsīna miziņas
5 ēdamk. muscovado cukurs
1 tējk. melase
rozīnes, dzērvenes un brūklenes

Sidru lej kastrolī un karsē uz lēnas uguns temperatūrai neļaujot pārsniegt 70 grādus, jo tad alkohols sāk iztvaikot. Vaniļas pāksti pārgriež uz pusēm, izkasa sēklas, un gan pāksti gan sēklas pievieno sidram. No apelsīna izspiež sulu un pievieno sidram. Pievieno pārējās garšvielas, cukuru un melasi. Kastrolim uzliek vāku un ļauj garšām ievilkties. Vēlreiz uzsilda, dekorē ar ogām un bauda karstu!

Steidzīgajiem Jumpravas sidrdaris Mr. Plūme ir sarūpējis karstsidru - dabīgi brūvētu ābolu sidru ar krustnagliņām, kanēli un citrusaugiem, kuru atliek vien uzkarsēt. Ja vēlas karstsidru saldina, pievieno citas garšvielas vai ogas. Karstsidrs iegādājams Kalnciema kvartāla tirdziņā. 



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru