trešdiena, 2014. gada 3. decembris

HURMAS UN DZĒRVEŅU GALETE


Hurmu glītās piramīdas veikalu plauktos priecē ar savu košo krāsu un kopā ar apelsīnu, mandarīnu un klementīnu oranžajiem kalniem atgādina par sezonu bez vietējiem augļiem. Šoreiz izlaidīšu stāstu par hurmu dažādajām šķirnēm un sīvuma pakāpēm, bet iepriecināšu, ka šis auglis, ko pārsvarā ēd svaigu, ir lielisks sabiedrotais kā saldajos, tā sāļajos ēdienos, turklāt tas ir nemainīgi gards arī termiski apstrādāts. Mūsu platuma grādos tas sasniedz veikalu plauktus vēsā, drēgnā pirmssvētku laikā, un labi sader kopā ar sildošajām svētku garšvielām - ingveru, kanēli, krustnagliņām, arī plūškoka sīrupu un sinepēm. Citi tā sabiedrotie ir mandarīni, klementīni, dzērvenes, piparkūkas, valrieksti, pilngraudu speltas un tefa milti.

Galetei izvēlas mīkstas, bet vēl stingras hurmas, lai tās var sagriezt šķēlēs. Ja hurmas pārgatavojušās, un to mīkstums pārtapis želejveidīgā putrā, šai receptei tās nav izmantojamas. Latvijā plaši nopērkamās no Spānijas ieceļojušās hurmas mēdz būt ar sīvumu, it īpaši pie mizas, tāpēc tās mizoju. Taču neskatoties uz to, hurmas ir izcili saldas, tāpēc kāds neliels skābuma akcents atdzīvinās to garšu. Izvēlējos lielogu dzērvenes, bet tās var aizstāt arī mandarīniem vai klementīniem.






1 porcija tefa mīkla

500g hurma (2 vidējas vai 1 milzu hurma)
1-2 saujas lielogu dzērvenes
3 ēdamk. brūnais pūdercukurs
2 ēdamk. melnā plūškoka ziedu sīrups
3 tējk. tapioka

Hurmu nomizo un sagriež šķēlēs. Sīrupā iemaisa cukuru un tapioku, un sajauc ar hurmu. Mīklu izņem no ledusskapja, pārliecinās, ka tā nav cieta, ja ilgi bijusi ledusskapī, bet ir padevīga. Mīklu rullē uz cepamā papīra, veidojot iedomātu apaļu formu. Atstājot aptuveni 7cm ārējo malu brīvu, vidū kārto hurmas pildījumu, ko pārber ar dzērvenēm. Brīvās malas saudzīgi uzloka uz augšu, lai pildījums ir pilnībā mīklas ieskauts. Galeti kopā ar cepampapīru uzslidina uz cepampannas. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 35-45 minūtes līdz galetes mīklas maliņa krāsojas zeltaina. Izņem no cepeškrāsns un ļauj pilnībā atdzist.




Plūškoka ziedu sīrupu gatavo Blankenfeldes muižā, vairāk info www.blankenfeldesmuiza.lv


Hurmu audzēšanas lielvalstīs tās tiek arī kaltētas.

Paldies Marčelam Naģam (Marcell Nagy) par bildēm.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru