svētdiena, 2014. gada 21. decembris

ĀBOLU, HURMAS UN MANDARĪNU GALETE



Šovakar tapa pilnīgi negaidīts našķis - ābolu, hurmas un mandarīnu galete. Saliku kopā svētku garšas. Pamatnes mīklai izmantoju baltos kviešu miltus un pilngraudu plēkšņu kviešu miltus. Diemžēl ar Hercogs speltas miltiem rezultāts nekad nav bijis iepriecinošs, tāpēc iesaku Doves Farm vai Kaņepītes ražotos.

Tā kā izvēlējos japāņu hurmu, kam nepiemīt tanīnainais, savelkošais sīvums, to nemizoju. Hurmas, āboli un mandarīni (vai klementīni) veido lielisku salikumu, ko paspilgtina plūškoka ziedu sīrups, farīncukurs un pīlādžu pūdercukurs. Ja neizdodas atrast plūškoka ziedu sīrupu, to var aizstāt ar vīgriežu ziedu sīrupu. Ja neatrodas ne plūškoka ziedu sīrups, ne pīlādžu cukurs, hurmai, āboliem un mandarīniem piestāv kvalitatīvs piparkūku garšvielu maisījums, piemēram, Sirmais & Dreibants





1 porcija pilngraudu galetes mīkla (miltu proporcija: 150g baltie kviešu un 60g pilngraudu speltas)

Pildījumam:
1 japāņu hurma
2 mandarīni
2 lieli skābi āboli ('Antonovka', 'Bramley')
4 ēdamk. plūškoka ziedu sīrups
4 ēdamk. farīncukurs (var izmantot arī tumšo niedru cukuru)
3 tējk. tapioka
1 timiāna zariņš

Ābolus nomizo un izgriež serdes. Hurmu un ābolus sagriež šķēlēs. Mandarīnus notīra un sadala daivās. Sīrupā iemaisa pīlādžu cukuru un tapioku. Mīklu izņem no ledusskapja, pārliecinās, ka tā nav cieta, ja ilgi bijusi ledusskapī, bet ir padevīga. Mīklu rullē uz cepamā papīra, veidojot iedomātu apaļu formu. Atstājot aptuveni 7cm ārējo malu brīvu, vidū kārto augļu pildījumu, ko pārber ar farīncukuru, pārlej ar tapiokas un sīrupa maisījumu, pārber ar timiāna lapiņām. Brīvās malas saudzīgi uzloka uz augšu, lai pildījums ir pilnībā mīklas ieskauts. Galeti kopā ar cepampapīru uzslidina uz cepampannas. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 35-45 minūtes līdz galetes mīklas maliņa krāsojas zeltaina. Izņem no cepeškrāsns un ļauj pilnībā atdzist.

Plūškoka ziedu sīrupu gatavo Blankenfeldes muižā, vairāk info www.blankenfeldesmuiza.lv, Farīncukuru ražo Dansukker un tas iegādājams Rimi un citos lielveikalos. Pīlādžu cukuru ražo SIA Sortus un tas iegādājams Kalnciema kvartāla tirdziņā. Tapioka iegādājama veikalā Zaļā govs Brīvības ielā 69. Izcilas kvalitātes pilngraudu speltas (plēkšņu kviešu) biomiltus ražo zemnieku saimniecība Kaņepītes, tie iegādājami ekoveikalos, arī Zaļā govs Brīvības ielā 69. Sirmais & Dreibants piparkūku garšvielu maisījums abu pavāru restorānos, veikalos Rimi, Stockmann.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru