trešdiena, 2015. gada 4. februāris

VISKIJĀ SUTINĀTAS KAILGRAUDU MIEŽU GRŪBAS


Šī ir lieliska piedeva medījumam, bet šādi pagatavotas grūbas mēģināšu salikt kopā arī ar kādu citu pamatēdienu, jo tās ir patiesi gardas. Īpaši gribu izcelt zemnieku saimniecības Zutiņi ļoti mīlīgās kailgraudu miežu grūbas. Tiešām izcilas! Šajā receptē kailgraudu grūbas var aizstāt ar plēkšņu (parasto) kviešu grūbām, taču es no sirds iesaku izmēģināt kailgraudu miežu produktus - grūbas, putraimus, miltus. Grūbas iesaku iepriekš izmērcēt, tad tās ir ātri pagatavojamas, turklāt tām nepieciešams mazāks buljona daudzums. Ja izmanto neizmērcētas grūbas, vajadzēs vairāk buljona.




3 ķiplokdaiviņas
2 sīpoli
2 selerijas kāti
200g kailgraudu miežu grūbas (iepriekš izmērcētas)
75-100ml viskijs
pāris kausiņi mājās vārīts buljons
pāris šķipsnas malts muskatzieds
sauja rīvēts cietais siers (piem., Parmas siers)
3 ēdamk. crème fraîche vai saldais, vai skābais krējums
mazs saišķītis pētersīļi
jūras sāls un piparu maisījums
sviests vai olīveļļa apcepšanai

Iepriekšējā vakarā grūbas iemērc aukstā ūdenī (tam var pievienot nedaudz sāli), lai tās izmirkst un uzbriest, tas padarīs tās ātrāk pagatavojamas. 

Kiplokdaiviņas, sīpolus un selerijas kātus sagriež un pannā apcep līdz tie zeltaini un mīksti. Pievieno izmērcētās grūbas, pielej viskiju un strauji uz lielas liesmas uzvāra, lai alkohols iztvaiko. Tad samazina liesmu, pielej buljonu, lai tas nosedz grūbas, pievieno muskatziedus, sāli un piparus un pannai uzliek vāku. Grūbas, ik pa laiku apmaisot, sutina līdz tās gatavas - mīkstas, bet ir pa kodienam un nav zaudējušas savu formu. Kad grūbas ir gatavas, tajās iemaisa cieto sieru un crème fraîche. Pasniedz ar smalki sakapātiem pētersīļiem.

Recepte aizgūta no žurnāla Jamie Magazine 2011.gada novembra numura un nedaudz pārveidota un pielāgota manai gaumei.

Grūbu krāsas variācijas bildēs ir mainīgas atkarībā no gaismas avota un diennakts stundas.

Zemnieku saimniecības Zutiņi kailgraudu miežu grūbas iegādājamas Kalnciema kvartāla tirdziņā. Muskatziedi ir iegādājami specializētajā garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru