svētdiena, 2015. gada 1. februāris

MELNĀ ĶIPLOKA SVIESTS


Vispirms mājās sakūlu skābā krējuma un crème fraîche sviestu. Mutē kūstošo sviestu bagātināju ar man īpaši mīļu (garšvielu) produktu - jūraszāļu maisījumu, kura sastāvā ir dulse, jūras kāposti un nori un pagatavoju jūraszāļu sviestu. Lūk, nākamais eksperiments ar melno ķiploku. Šis patiešām ir dievu ēdiens. Šis ir koncentrēts sviests, kas ir piemērots kā garšvielu piedeva kā sāļiem tā saldiem ēdieniem. Es to izmantošu ābolu Tatēnu tartes (tarte Tatin) cepšanai, bet tikpat labi melnā ķiploka sviests iederēsies ābolu strūdelē vai kādā karamelizētā vai sviestā apceptu ābolu receptē. Sāļo ēdienu kategorijā melnā ķiploka sviests sader ar grilētu vai ceptu jēra gaļu. Lieliski sader arī ar cidonijās marinētiem ķirbjiem, zemenēm un ananāsiem. 


100g sviests (mīksts, istabas temperatūrā)
20 daiviņas melnais ķiploks

Sviestu bagātināt ar piedevām visērtāk ir sviesta gatavošanas laikā. Pēc sviesta mazgāšanas, kad no tā izskaloti visi paniņu pārpalikumi, tam pievieno sablendētu vai caur sietiņu izberztu (homogenizētu) melno ķiploku un sviestu kārtīgi samīca. Sviestu saveļ pikucī, ietin pergamentā un uzglabā ledusskapī.

Ja sviests pagatavots jau iepriekš, tam nepieciešams sasilt līdz tas sasniedz istabas temperatūru, tad sviestam pievieno sablendētu vai caur sietiņu izberztu (homogenizētu) melno ķiploku un sviestu kārtīgi samīca. Sviestu saveļ pikucī, ietin pergamentā un uzglabā ledusskapī. Pirms lietošanas sviestam būtu pāris stundas jāatpūšas, lai garšas savelkas.

Latvijā nogatavināts melnais ķiploks iegādājams veikalā iDille tirdzniecības centrā Barona centrs Kr. Barona ielā 46, veikalā Stockmann un citos veikalos.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru