piektdiena, 2015. gada 27. februāris

MĀJĀS CEPTA PIENA BALTMAIZE (PAIN AU LAIT)


Ja ir izcila baltmaize, tad šī ir izcila baltmaize. Recepte aizgūta un pielāgota mājas apstākļiem no receptes Maikla Laiskoņa (Michael Laiskonis) blogā Opusculum. Lai arī pirmajā mirklī šķiet, ka recepte ir tehniska un domāta profesionāļiem, ar nelielām modifikācijām tā izdodas jau pirmajā cepšanas reizē. Man ļoti garšo pilngraudu miltu un dažādu graudu maizes, taču šī ir cepama no baltajiem kviešu miltiem. Baltmaize ir bagātināta ar pilnpiena svaigpienu un mājās kultu sviestu,  un tajā baltos kviešu miltus var novērtēt pa īstam. Maize izdodas izcili mīksta, maigu un gaisīgi pūkainu struktūru. Tai ir patīkama sviesta smarža un garša. Izcili smalka baltmaize.


 




250g baltie kviešu maizes milti (Doves Farm)
175ml pilnpiena svaigpiens (istabas temperatūrā)
90g mājās kults sviests (istabas temperatūrā)
10g Demeraras cukurs (gaišs, nerafinēts niedru cukurs)
3g ātras iedarbības maizes raugs
1/4 tējk. sāls
ola apsmērēšānai
zatara garšvielu maisījums, sezama sēklas, jūras sāls pārslas vai jūraszāles pārbēršanai (pēc izvēles)

Bļodā miltus sajauc ar cukuru, sāli un sauso raugu. Vidū izveido iedobi, kurā ielej pienu istabas temperatūrā un tajā pamazām iejauc miltus līdz izveidojas viendabīga mīkla. (Uzmanību! Ja piens būs siltāks, tad pievienojot sviestu tas kusīs, kas šai receptei neder). Mīklu uz darba virsmas izmīca. Pa daļām un maziem gabaliem pievieno sviestu istabas temperatūrā un iemīca mīklā. Ar katru jaunu sviesta daļas pievienošanu mīkla uz brīdi kļūs ķepīga, bet to pacietīgi iemīca mīklā. Beigu beigās tā būs maiga un padevīga. Kad viss sviests iemīcīts, mīklu vēl kārtīgi pāris minūtes pamīca, pēc tam liek atpakaļ bļodā, pārsedz ar virtuves dvieli un istabas temperatūrā raudzē aptuveni pusstundu. 

Darba virsmu viegli apber ar miltiem. Mīklu izrullē aptuveni 15cm x 30cm taisnstūrī. Pēc tam saloka 3 daļās gluži kā papīra vēstuli pirms likšanas aploksnē. Turpmāk sekojošā locīšana un rullēšana ir tāda pati kā kārtainai mīklai. Mīklas taisnstūri horizontāli iedomāti sadala 3 vienādās daļās. Vispirms noloka augšdaļu un tai pa viesu apakšdaļu. Salocīto mīklu ietin pārtikas plēvē un uz 30 minūtēm liek atpūsties saldētavā. Izņem mīklu no saldētavas un novieto ar īsākajām malām pret mīklas rullētāju. Mīklu atkal izrullē 15cm x 30cm taisnstūrī, saloka 3 daļās un atkal 30 minūtes atpūtina saldētavā. Pēc tam rullēšanas, locīšanas un atpūtināšanas procesu atkārto vēl trešo reizi. Pēc tam mīklu izņem no saldētavas un atkal izrullē aptuveni 15cm x 30cm taisnstūrī (izrullētas mīklas biezumam nevajadzētu pārsniegt 2 cm). Ar asu nazi mīklu sagriež kvadrātos vai taisnstūros. Ja vēlas, lai maizītes izceptos identiski vienādas, jārīkojas ar teju ķirurģisku precizitāti, taču tad veidojas mīklas pārpalikumi, kurus es nevēlējos, tāpēc sānu malas ar locījuma vietu nav nogrieztas. Tāpat arī mīklu neizrullēju absolūti precīzos izmēros, tāpēc arī katra maizīte izcepās nedaudz savādāka izmēra. Būtiski mīklu ar nazi griezt virzienā no augšas uzleju nevis nazi pa mīklu vilkt. Nazi velkot, mīkla tiks staipīta, turklāt tas samazinās mīklas pacelšanos cepšanās laikā. Sagrieztos gabaliņus ar pāris centimetru atstarpi starp tiem izkārto uz cepampannas, kas izklāta ar cepampapīru. Pārsedz ar virtuves dvieli un 30 grādu temperatūrā ļauj rūgt aptuveni stundu. Viegli sakuļ olu un to pārsmērē maizītēm. Ja vēlas, to virsu pārber ar sezama sēklām, zātara garšvielu maisījumu, jūras sāls pārslām vai jūraszālēm. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādos 12-15 minūtes līdz maizīšu virspuse krāsojas zeltaini brūna. Izņem no krāsns un atdzesē uz restītēm. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru