svētdiena, 2016. gada 24. janvāris

JĒRA SIRDS TARTARS


Iekšējo orgānu gaļa ir maz novērtēta - subprodukti, blakus produkti, vienvārdsakot otršķirīgi produkti. Skumji dzirdēt tik daudz maldīgu, aizspriedumainu un pat tumsonīgu priekšstatu par to garšas dīvainībām un pagatavošanas sarežģītību. Tāpēc tagad viena vienkārša un ātri pagatavojama uzkodu recepte. Visiem jēlas gaļas dievinātājiem jēra sirds tartars būs īsts baudījums. Lieki piebilst, ka galvenais nosacījums šīs receptes pagatavošanai ir izcili svaiga, tik tikko vēl pukstējusi sirds. 




2 jēra sirdis
2 anšovi
1 tējk. sālīti kaperi
1 ēdamk. jūras aļģes (dulse, nori, jūras kāposti)
1 maziņš sarkanais sīpols
1/2 bio citrona svaigi rīvēta miziņa
1/2 bio citrona svaigi spiesta sula
pāris piles Vusteras mērce
svaigi malti Teličeri pipari

Jēra sirdis, tāpat kā citu lielu dzīvnieku sirdis var iegādāties atvērtas, atliek izgriezt pēc iespējas vairāk asinsvadus un cīpslas un nogriezt ārpusē esošos cietos taukus. Katru sirds pusi sagriež šķēlēs un pēc tam vēl smalkāk - mazos gabaliņos. Smalki sagriež sīpolu, kaperus nomazgā, nosusina un arī smalki sagriež, citronam norīvē miziņu un izspiež sulu. Piestā sagrūž anšovus, jūras aļģes, citrona miziņu, citrona sulu un Vusteras mērci. Sajauc kopā jēra sirdi, sīpolus un  kaperus un iejauc mērci. Liek ledusskapī uz 15 minūtēm savilkties. Pirms pasniegšanas pārber ar svaigi maltiem pipariem. Ceļ galdā!

Izcilas kvalitātes jēra sirdis piedāvā saimniecība Zvaigžņu aitas. Jūras aļģes iegādājos uzņēmuma Mara Seaweed internetveikalā. Teličeri pipari iegādājami specializētajā dabīgo un bio garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā vai Santa Maria Teličeri piparus dzirnaviņās var iegādāties lielākajos Rimi ķēdes veikalos, veikalā Stockmann.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru