sestdiena, 2016. gada 30. janvāris

OLĪVU STANDZIŅAS

 

Ļoti vienkārši pagatavojami cepumi - kārtainās mīklas un olīvu standziņas. Cepumiem izmanto mājās locītu un rullētu britu stila kārtaino mīklu vai raupjo (ātro) kārtaino mīklu un olīvas bez kauliņiem. Kārtaino mīklu iesaku gatavot pašiem, vienlaikus pagatavojot vairākas porcijas, lai liekās no tām sasaldētu, un varētu ērti izmantot, kad vien nepieciešams. Standziņām var izmantot gan zaļās, gan melnās olīvas, taču ieteiktu izvēlēties kvalitatīvas olīvas. Tiek pieņemts, ka kvalitatīvākās olīvas tiek konservētas ar kauliņiem, tomēr arī bez kauliņiem konservētajām mēdz būt norādīta šķirne, kas jau ir garants, ka olīvas ir drošas izcelsmes. Tāpat būtu vērts pārliecināties, ka melnās olīvas nav krāsotas, kā tas mēdz būt ar praktiski visām lētajām melnajām olīvām. No tumšajām olīvām varu ieteikt grieķu 'Kalamata'  šķirnes olīvas, kuras viegli var atšķirt pēc to baklažānkrāsas un to atšķirīgajiem galiem, proti viens noapaļots, bet otrs - spics. Bez tam lielie komercražotāji olīvas apstrādā sārmu šķīdumā nevis kā tas tradicionāli ticis darīts gadu simtiem - sālī, tādējādi ietaupot laiku un naudu, bet pazudinot garšu. Sārms olīvas atbrīvo ne tikai no svaigu olīvu rūgtās garšas tieši tāpat kā sāls, bet arī padara bezgaršīgas un piešķir ķīmisku pēcgaršu. Standziņām var izmantot arī ar ķiplokiem, mandelēm, papriku, citroniem, apelsīniem vai anšoviem pildītas olīvas.








1 porcija kārtainā mīkla

olīvas bez kauliņiem
sāls pārslas
1 ola (divu mīklas kārtu salipināšanai)

Kārtaino mīklu (ja uzglabāta saldētavā, ledusskapī atkausē) izrullē aptuveni 3 mm biezumā. Izrullēto mīklu garenvirzienā sadala divās daļās. Sadalot, mīklu nesagriež uz pusēm, vienai jābūt 5-6 cm platākai. Uz šaurākās plāksnes divās taisnās rindās cieši vienu aiz otras izkārto olīvas. Mīklu visapkārt olīvām pārsmērē ar sakultu olu. Platāko mīklas plāksni uzmanīgi liek virsū, salipina un stingri piespiež apkārt olīvām. Ar asu nazi pa platumu (šķērsvirzienā) sagriež puscentimetu platās loksnēs un guļus liek uz cepampapīra, kas ieklāts cepampannā. Pārber ar sāls pārslām. Pirms cepšanas uz pannas saliktās standziņas liek ledusskapī atpūsties aptuveni 20 minūtes. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 10 minūtes līdz mīkla krāsojas zeltaina.

Cepumu dizains aizgūts no franču kulinārijas leģendas Mišela Ro seniora pavārgrāmatas.

Plašs olīvu piedāvājums ir veikalā Gastronome Brīvības ielā 31, kur tās var iegādāties uz svara, kaut arī man ir aizdomas, ka dažas no tur tirgotajām olīvām rūpnieciskas darvas melnumā ir mērcētas sārmu šķīdumā un ķīmiski iekrāsotas. 'Kalamata' olīvas ar drošu izcelsmi var iegādāties veikalā Grauda spēks Lāčplēša ielā 61.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru