svētdiena, 2016. gada 10. janvāris

SALDĀS UN SĀĻĀS KĀRTAINĀS MĪKLAS STANDZIŅAS

Sāļās standziņas

Saldās standziņas
Mājās rullēju un loku kārtaino mīklu jau vairākus gadus. Turklāt ērtāk un praktiskāk ir vienā reizē pagatavot trīs vai četras porcijas. Sasaldēta kārtainā mīkla ir lielisks ieguvums dažādiem brīžiem - kad sagribas kaut ko garšīgu (saldu vai sāļu), kad ciemos ieradušies draugi, kad ilgāk aizkavējas radinieki. Pēc britu receptes gatavoto kārtaino mīklu, kam pievieno mājās tecinātus cūku taukus, esmu atzinusi par čaganāko un pufīgāko, kas lieliski der šiem lakoniskajiem un vienkāršajiem cepumiem, ko mēdz dēvēt par standziņām. Patiesībā cepumiem vajag tikai kārtaino mīklu, sakultu olu (der arī tikai olbaltums, piens) pārsmērēšanai, lai garšvielas un dekorējums turētos klāt. Standziņas var cept gan saldas gan sāļas, jo mīkla ir neitrāla. Saldajām pievieno - brūno cukuru, kokospalmu cukuru, kanēli, piparkūku garšvielas, kokosriekstu skaidiņas, mandeļu skaidiņas, sukādes (dzērveņu, cidoniju, rabarberu, ķirbju). Sāļajām pievieno - zātara garšvielu maisījumu, sāls pārslas, ķimenes, kumīnu (romiešu ķimenes), kūpinātas paprikas pulveri, jūraszāles, Provansas garšvielu maisījumu, gaišā un melnā sezama sēklas.

1 porcija kārtainā mīkla

1 ola (sakulta)
garšvielas pēc izvēles
sāls pārslas vai niedru cukurs

Uz darba virsmas izrullē kārtaino mīklu 3-4 mm biezumā, sagriež puscentimetru platās strēmelēs, pārsmērē ar sakultu olu un pārber ar izvēlētajām garšvielām. Mīkla ir neitrāla, tamdēļ garšvielām nepieciešams piešķir sāļu vai saldu garšu ar cukuru vai sāli. Strēmeļu garumu piegriež pēc vēlmēm, es izvēlos aptuveni 10-15 garas standziņas. Var cept taisnas vai savītas. Standziņas kārto uz cepampapīra, kas ieklāts uz cepamplāts. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos līdz tās krāsojas zeltainas (aptuveni 10 minūtes).

Gandrīz visas receptē minētās garšvielas un dažādus interesantus sāls veidus var iegādāties specializētajā dabīgo un bio garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā. Izmantoju Mara Seaweed internetveikalā pirktas jūraszāles.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru