pirmdiena, 2013. gada 4. novembris

SŪKALU, ĶIRBJU UN ĶIRBJU SĒKLU MAIZE


Koši dzeltena maizes šķēle iegūta no ķirbju biezeņa, kas piejaukts rauga mīklai. Līdzīgā veidā jau esmu cepusi ķirbju kanēļbulciņas. Ķirbju maize ar ķirbju sēklām ir no maiznieku guru Dena Leparda (Dan Lepard) recepšu krājumiem. Kā šķidrumu šajā receptē izmanto sūkalas - der gan tās, kas palikušas pāri, notecinot jogurtu, gan tās, kas atdalās no siera masas, sienot sieru. Kvalitatīvām sūkalām ir dzidra krāsa, patīkama, viegli skābena garša un smarža. Maizes milti ir iegādājami veikalā Zaļā govs, Rīgā, Brīvības ielā 69, kas tirgo Doves Farm bread flour. Ja mājās nav maizes milti, daļu no parastajiem kviešu miltiem aizstāj ar cieto kviešu miltiem vai to mannu. Pats receptes autors aicina būt kreatīvam, jo no šīs maizes mīklas var izcept arī burgermaizītes, fokačas plāksnes, kā arī formas maizi.

Es cepu divus kukulīšus, kas sanāca lieliski, bet varu ieteikt cept formā (kantainā keksu forma der lieliski), jo kukulīši plešas arī plašumā, un katram nepiecieciešama plaša vieta uz pannas, lai tie nesaliptu kopā. Formas malas savukārt atbalstītu mīklu tai paceļoties un palīdzētu klaipam veidoties uz augšu. Mīkla pirms cepšanas ir ķepīga (tādai tai arī ir jābūt), ar to jārīkojas ātri un nevajag to īpaši bužināt. Izcepusies maize ir mīksta, pufīga, ar izteikti porainu struktūru.


 

Šī recepte paredzēta vienam kilogramu smagam klaipam vai diviem puskilograma klaipiem.

500g maizes milti
225g ķirbju biezenis
225ml sūkalas
4g sausais maizes raugs
50-100g ķirbju sēklas
25ml olīveļļa
1,5tējk. sāls
eļļa mīcīšanai
milti klaipa veidošanai

Uzsilda sūkalas, ja tās izņemtas no ledusskapja, iejauc tajās ķirbja biezeni un raugu. Lielā bļodā ber miltus, sāli un sēklas un sajauc kopā, ielej sūkalu un ķirbja maisījumu un pielej eļļu. Sajauc visas sastāvdaļas līdz veidojas mīksta un ķepīga mīkla, ko atstāj uz 10 minūtēm atpūsties. Uz darba virsmas uzlej krietnu šļuku olīveļļu un mīklu uz tās mīca 10 sekundes. Mīklu liek atpakaļ bļodā un atstāj pusotru stundu raudzēties.
 
Darba virsmu apbārsta ar miltiem. No uzrūgušās mīklas ar miltu palīdzību veido divus klaipiņus, kurus liek uz cepamplāts, kas izklāta ar cepampapīru un apbērta ar miltiem un atstāj otrreiz raudzēties aptuveni stundu (otrreiz mīklai nav jāuzrūgst pilnībā kā pirmoreiz, bet tikai daļēji). Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 210 grādos pusstundu. Ja cep burgermaizītes cepšanās laiku samazina līdz 15-20 minutēm. Ja vēlas vienu lielu klaipu, to cep 40 minūtes.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru