otrdiena, 2014. gada 4. februāris

KRĀSNĪ CEPTI KARTUPEĻI AR CITRONU UN ROZMARĪNU


Citrons tik ierastajiem ceptajiem kartupeļiem piešķir spridzīgu citrusu aromātu un garšas notis. Šī ir tradicionāla grieķu recepte, kas ir lieliska pie jūras veltēm un zivīm. Citrona cienītājiem patiks arī pie gaļas ēdieniem, jo īpaši vistas vai marinētas gaļas. Kartupeļi ir atsvaidzinoši un padara ēdienu vieglāku. Vienīgi vajadzēs piedomāt pie vīna, jo citrusu nots kartupeļos ir tik izteikta, ka vīnam ar to jāsaspēlējas. Šai receptei labāk derēs vaskainās kartupeļu šķirnes ‘Bete’, ‘Prelma’, ‘Monta’ un ‘Laimdota’. Sautējamā buljona un citrona sulas attiecību katrs izvēlas pēc garšas un katrā nākamajā cepšanas reizē pielabo, es izmantoju aptuveni 1 daļu buljonu un 2 daļas citronu sulu. Līdzīgi gatavo krāsnī ceptus kartupeļus ar apelsīniem un grieķu raudeni.



1kg kartupeļi 
50-70ml dārzeņu buljons
2 citroni (izspiesti sulā)
grieķu rozmarīns
sāls un pipari
extra virgin olīveļļa 

Kartupeļus nomizo un sagriež četrās daļās, var sagriezt arī daivās, tad tie ātrāk izcepas, un kārto cepampannā, un sasāla, sapiparo, pārber ar rozmarīnu, dāsni pārlej ar olīveļļu un ierīvē no visām pusēm ar garšvielām un eļļu. Uz pannas uzlej buljonu un svaigi izspiestu citronu sulu tik, lai aptuveni 1/3 kartupeļa tajā būtu iemērkta un 2/3 kartupeļa  būtu virs šķidruma. Kartupeļi šķidrumā sautēsies, tāpēc šķidrums nepieciešams nedaudz tikai pannas dibenā. Pannu cieši nosedz, pārklājot ar foliju. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādos 40 minūtes ar foliju, pēc tam foliju noņem un turpina cepšanu vēl 20 minūtes līdz kartupeļi ir mīksti. Daivās sagrieztiem kartupeļiem foliju noņem pēc pusstundas un bez tās cep 10-15 minūtes. Cepšanās laikā bez folijas kartupeļi pārvelkas ar tādu kā plēvīti un krāsojas viegli zeltaini.


Ja kartupeļus pasniedz pie zivs un jūras veltēm, vīna izvēli nosaka kartupeļu citrusīgās notis, tāpēc arī vīnam jābūt ar pietiekami augstu skābes saturu. Varu ieteikt austriešu Grűner Veltliner, itāļu Vermentino, portugāļu Vinho verde, Luāras Muscadet, kavu no spāņu tradicionālajām šķirnēm un, protams, grieķu baltvīnus, ja izdodas sameklēt.

Paldies Aigai un Jorgosam, kas man ierādīja šo lielisko recepti!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru