otrdiena, 2014. gada 4. februāris

KRĀSNĪ CEPTI KARTUPEĻI AR APELSĪNIEM UN GRIEĶU RAUDENI



Apelsīns tik ierastajiem ceptajiem kartupeļiem piešķir liegu citrusu aromātu un maigas, saldskābas garšas nianses. Šī ir tradicionāla grieķu recepte, kas ir lieliska pie visa veida gaļas ēdieniem, kā arī zivīm. Kartupeļi ir atsvaidzinoši un padara maltīti vieglāku. Šai receptei labāk derēs vaskainās kartupeļu šķirnes ‘Bete’, ‘Prelma’, ‘Monta’ un ‘Laimdota’. Sautējamā buljona un apelsīnu sulas attiecību katrs izvēlas pēc garšas un katrā nākamajā cepšanas reizē pielabo, es izmantoju aptuveni 1 daļu buljonu un 2 daļas apelsīnu sulu, ko droši var arī palielināt. Šai receptei izmantoju sarkanos apelsīnus (blood orange). Līdzīgi gatavo krāsnī ceptus kartupeļus ar citroniem un rozmarīnu, kas sanāk ar izteiktāku aromātu un mutē paliekošu skābenu pēcgaršu. Īstu grieķu savvaļas raudeni (Origanum vulgare subsp. hirtum 'Greek') var iegādāties veikalā Grauda Spēks, Rīgā, Lāčplēša ielā 61.


1kg kartupeļi 
50-70ml dārzeņu buljons
2 apelsīni (izspiesti sulā)
grieķu raudene
sāls un pipari
extra virgin olīveļļa 

Kartupeļus nomizo un sagriež četrās daļās, var sagriezt arī daivās, tad tie ātrāk izcepas, un kārto cepampannā, un sasāla, sapiparo, pārber ar raudeni, dāsni pārlej ar olīveļļu un ierīvē no visām pusēm ar garšvielām un eļļu. Uz pannas uzlej buljonu un svaigi izspiestu apelsīnu sulu tik, lai aptuveni 1/3 kartupeļa tajā būtu iemērkta un 2/3 kartupeļa  būtu virs šķidruma. Kartupeļi šķidrumā sautēsies, tāpēc šķidrums nepieciešams nedaudz tikai pannas dibenā. Pannu cieši nosedz, pārklājot ar foliju. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādos 40 minūtes ar foliju, pēc tam foliju noņem un turpina cepšanu vēl 20 minūtes līdz kartupeļi ir mīksti. Daivās sagrieztiem kartupeļiem foliju noņem pēc pusstundas un bez tās cep 10-15 minūtes. Cepšanās laikā bez folijas kartupeļi pārvelkas ar tādu kā plēvīti un krāsojas viegli zeltaini.