svētdiena, 2015. gada 4. janvāris

STORES SOĻANKA


Lai cik dīvaini tas neliktos, šo recepti atradu 1953.gadā izdotajā Grāmatā par garšīgu un veselīgu uzturu. Receptes ievadā teikts, ka labu soļanku var pagatavot no stores, sevrjugas, belugas un sterletes. Teikums, kas liekus komentārus neprasa. Recepti esmu papildinājusi ar jauniem produktiem un nedaudz savādāku gatavošanas veidu. Esmu pieturējusies pie pamata tradīcijas, ka zupai obligāti jāpievieno skābēti un sālīti produkti. Stori un sterleti gada nogalei pamīšus Ziemassvētkos un Jaunajā gadā esmu gatavojusi pēdējos divus gadus. Turklāt, lai arī dāsns ēdiens, soļanka man nešķiet atbilstoša svētku pamatēdienam, toties izcili piemērota pēcsvētku dienām, kad galvenie svētki beigušies, bet tomēr svinēšana vēl turpinās. Tātad zupiņa 1., 2. vai 3.janvārim. Tā ir reizē spēcinoša, spirdzinoša un sildoša.

Izcili labu un samērā lētu stori var nopirkt Vecgada dienā pirms Centrāltirgus Zivju paviljona slēgšanas. Tieši histērijas un stresa pilnajā atmosfērā, kad joņojoši un izmisuma pilni ļaudis vēl cenšas nopirkt paši vien zin ko, ir īstais brīdis, lai lēni un mierīgi atrastu īsto zivi un nokaulētu tās cenu.



2-3kg store (filejas zupai, galva, aste un lielā asaka buljonam)
5 vidēji lieli kartupeļi
400g sofrito mērce vai 400g tomāti konservēti savā sulā
5 skābēti gurķi vai mucas gurķi (tirgus tantes izskaidros atšķirību)
2 lieli sīpoli
3 ķiplokdaiviņas
1/2 fenhelis
5cm bieza selerijas sakne
1 selerijas kāts
1 ēdamk. sālīti kaperu ziedpumpuri
3 ēdamk. kaperogas
pāris šļukas anīsa alkohols (rakija, ozo, pastiss)
pāris saujas olīvas
mazs saišķis sālīti ķiploku kātu
1 mazs citrons
dūmu sāls un piparu maisījums
eļļa apcepšanai

Dekorēšanai:
50ml crème fraîche
3 ēdamkarotes kaltētas jūraszāles
pētersīļi

Stori izfilē, fileju rezervē, bet no galvas, astes un lielajām asakām vāra buljonu. Buljonam pievieno sīpolu, ķiploku, selerijas kātu, pētersīļa sakni, fenheli, puravu un noteikti pāris šļukas anīsa alkoholu. Dāsni pievieno garšvielas: lauru lapas, virces, Timutas piparus, baltos piparus, garos piparus, kubebas piparus, timiāna zariņus. Pēc izvārīšanas zivs buljons ir obligāti jānokāš. N.B. Buljona sastāvdaļas nav minētas sastāvdaļu sarakstā!

Sīpolus, fenheli, selerijas sakni un kātu, ķiploka daiviņas sagriež šķēlēs un visu viegli eļļā uz pannas apcep. Pievieno sofrito mērci vai sablendētus tomātus savā sulā, no sāls noskalotus kaperus, kaperogas, sagrieztus ķiploku ziedkātus un gurķus un visu uz lēnas uguns 5 minūtes pasautē. Liek katlā, pievieno zivs buljonu un sīkos gabalos sagrieztus kartupeļus. Sasāla un sapiparo. Vāra līdz kartupeļi gandrīz mīksti, tad pievieno gabalos sagrieztu stores fileju. Vāra līdz filejas gabali ir mīksti, pēc garšas pievieno citrona sulu un olīvas. Pasniedz ar jūraszāļu crème fraîche (notecinātā crème fraîche iemaisa jūraszāles) un sakapātiem pētersīļiem. Ceļ galdā! Labsajūta piepilda pasauli!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru