otrdiena, 2015. gada 27. janvāris

JŪRASZĀĻU SVIESTS


Pēdējo nedēļu laikā esmu diezgan aktīvi kūlusi sviestu izmēģinot gan saldo krējumu, gan skābo krējumu, gan crème fraîche, gan šo produktu maisījumus dažādās kombinācijās un proporcijās. Mutē kūstošo mājās kulto sviestu nolēmu bagātināt ar man īpaši mīļu (garšvielu) produktu - jūraszāļu maisījumu, kura sastāvā ir dulse, jūras kāposti un nori. Sviestam ir izteikta joda garša un lāsumaina (zaļa, melna, tumšu ceriņu) krāsa, ko tas iegūst no aļģēm. Jūraszāļu sviests lieliski sader ar ceptām vai grilētām zivīm, jūras veltēm - apsvilinātām jūras ķemmītēm, garnelēm. Pārsteiguma momentu sagādās pasniegts kopā ar asiņainu sarkano gaļu.

Līdz šim neesmu bijusi dažādi bagātināto sviestu - garšaugu vai garšvielu sviestu cienītāja Ilgi pati gan īsti nespēju noformulēt kāpēc? Līdz viens no Latvijas šefpavāriem atrada atbildi - viss, kas sviesta struktūrā viendabīgi neiekļaujas, ir traucēklis. Nav patīkami no sviesta izvilkt pētersīļa lapu vai dilles kātu.  Jau kādu laiku labais stils ir sviestu bagātināt ar viendabīgām - sablendētām vai līdz pūdercukura smalkumam samaltām piedevām (garšaugiem vai garšvielām). Lai arī bildē redzamās jūraszāles šķiet rupjas, patiesībā tās ir tik smalkas, ka izsijātas caur tējas sietiņu.

100g sviesta (mīksts, istabas temperatūrā)
5-7ēdamk. jūraszāļu maisījums

Sviestu bagātināt ar piedevām visērtāk ir sviesta gatavošanas laikā. Pēc sviesta mazgāšanas, kad no tā izskaloti visi paniņu pārpalikumi, tam pievieno izsijātu jūraszāļu maisījumu un sviestu kārtīgi samīca. Sviestu saveļ pikucī, ietin pergamentā un uzglabā ledusskapī. Pirms lietošanas sviestam būtu pāris stundas jāatpūšas, lai garšas savelkas.

Ja sviests pagatavots jau iepriekš, tam nepieciešams sasilt līdz tas sasniedz istabas temperatūru, tad sviestam pievieno izsijātu jūraszāļu maisījumu un sviestu kārtīgi samīca. Sviestu saveļ pikucī, ietin pergamentā un uzglabā ledusskapī.

Kaltētas jūraszāles ir iespējams iegādāties veikalā Zaļā govs, Brīvības ielā 69, Biotēka ķēdes veikalos vai arī Mara Seaweed internetveikalā. 

2 komentāri:

  1. kur tādas jūraszāles var iegādāties? tīri vai ieinteresēja pamēģināt :)

    AtbildētDzēst
  2. Paldies par atgādinājumu, šoreiz esmu aizmirsusi receptes beigās pievienot info ar veikalu adresēm specifiskākiem produktiem. Tūlīt novērsīšu trūkumu. Kaltētas jūraszāles esmu manījusi veikalā Zaļā govs Brīvības ielā 69, arī Biotēka ķēdes veikalos. Ja kāds specifisks aļģes veids nav pieejams, to var aizstāt ar citu vai nepievienot. Pašā sliktākajā gadījumā var saplucināt un samalt suši gatavošanai paredzētās nori lapas.

    AtbildētDzēst