piektdiena, 2015. gada 16. janvāris

ZELTA PLEKSTE AR ĶIPLOKU UN MUSKATVĪNOGU ETIĶA MĒRCI


Receptei iedvesmojos no Londonā bāzētā spāņu restorāna Barrafina šefpavāru pavārgrāmatas, kas apgalvo, ka šī ir basku recepte. Ļoti vienkārša un tīra garšu kombinācija, kurā galveno lomu spēlē muskatvīnogu (Moscatel) etiķa un ķiploka kombinācija. Ja krājumos nav Moscatel etiķis, tad labāk šo recepti negatavot. Pleksti pasniedz ar vārītiem vai cepeškrāsnī ceptiem kartupeļiem, daļu mērces pārlejot tiem.

Zelta plekstei acu puse ir pelēkbrūna ar rūsganiem vai ķieģeļkrāsas plankumiem, bet aklā puse gaiša. Receptei droši var izmantot arī citas plekstes (gludo pleksti jeb limandu, Baltijas pleksti jeb buti).

'Moscatel' šķirnes vīnogu vīna etiķis ir viens raksturīgajiem spāņu produktiem. Tas nav parasts baltvīna etiķis, bet gan darīts no muskata saimes 'Moscatel' šķirnes vīnogu vīna. Tam piemīt bāzes vīnam raksturīgās un muskatvīnus tik viegli identificējošās aromata notis - koncentrēti sīrupainas, rozīņu, medus un kauliņaugļu un gatavu nektarīnu, nobriedušu persiku, vīnogu nianses garšā. Elegants, augļains, maigi saldskābs etiķis. Neesmu etiķainu garšu cienītāja, bet šis noteikti ir viens no etiķim, kas vienmēr ir manās mājās.




2 zelta plekstes
1/2 fenhelis
2 šalotes
20 ķiplokdaiviņas
5 ēdamk. Moscatel etiķis
1 citrons (norīvēta miza un sula)
pāris šķipsnas Provansas garšaugu maisījums
2 lauru lapas
saišķītis pētersīļi
4 zariņi timiāns
pāris šļukas baltvīns
olīveļļa cepšanai
jūras sāls un piparu maisījums

Fenheli, 1 šaloti un 5 ķiplokdaiviņas sagriež un pāris šļukās olīveļļas apcep zeltainus, pieber Provansas garšaugu maisījumu, lauru lapas, rīvētu citrona miziņu, sasāla un sapiparo. Plekstes izķidā un vēderus piebāž ar timiāna zariņiem un saceptiem dārzeņiem un garšaugiem. Cepešpannu izklāj ar cepamo papīru un dāsni izlaista ar pāris šļukām olīveļļas un pāris šļukām baltvīna. Pannā izkārto abas piepildītās plekstes un virs tām izspiež citrona sulu. Zivis pārklāj ar cepampapīru, apakškārtas un virskārtas cepampapīru malas saloca kopā, lai zivis ceptos noslēgtā vidē. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā aptuveni 20-25 minūtes. 

Gatavo mērci. Uz pannas eļļā apcep sagrieztu aplikušo šaloti un ķiplokdaiviņas līdz tās kļūst zeltainas. Sasāla, sapiparo, pievieno sakapātus pētersīļus, vēl pāris šļukas olīveļļu un etiķi. Maisot cep vēl aptuveni minūti līdz visas sastāvdaļas sajaukušās.

Ceļ galdā kopā ar kartupeļiem. Plekstes vienai pusei novelk ādu un zivs gaļu pārlej ar mērci. Pārējo mērci pārlej kartupeļiem.

Pons zīmola Moscatel etiķis iegādājams veikalā Stockmann.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru