trešdiena, 2013. gada 28. augusts

ZĀTARS (ZA'ATAR)



Zātars (Origanum syriacum, arābiski - za'atar) ir Tuvajos Austrumos ļoti iecienīts garšaugs, kas ir galvenā sastāvdaļa arī tāda paša nosaukuma garšvielu maisījumā, kura sastāvdaļas mēdz mainīties atkarībā no gatavošanas valsts. Parasti zātara maisījumā ir trīs sastāvdaļas - zātars, kas tiek saukts arī par savvaļas timiānu, sumaks (Rhus coriaria) un viegli apgrauzdētas sezama sēklas. Tam mēdz pievienot arī fenheļa sēklas, raudeni, timiāna baltos ziedos, kalnumētru un kuminu. Attēlā redzamajā Jordānijas zātara maisījumā dominē savvaļas timiāns, tāpēc tas ir izteikti zaļā krāsā, savukārt Sīrijā gatavotā zātara maisījumā pārsvarā būs sumaks, kas arī noteiks tā izteikti sarkanīgo toni. It īpaši komerciāli gatavotos maisījumos būs pievienots arī sāls.

Zātara maisījums labi sader, protams, ar tradicionāliem Tuvo Austrumu ēdieniem - libāniešu mane'eesh, labneh, humusu, arābu maizi, pitu, bet to pievieno arī rīsiem, dārzeņiem, it īpaši baklažāniem, gaļai (vistas, jēra), olām, un aukstajām mērcēm.

Pretējās domās par to, kas īsti ir zātars un attiecīgi, ka tā latīniskais nosaukums ir  thymbra spicata, ir bloga Desert Candy autore http://desertcandy.blogspot.com/2008/05/what-is-zaatar.html

Piebilde. Mūsdienās tiek uzskatīts, ka tieši zātars ir augs, kas minēts bībelē, tajā skaitā lietots šķīstīšanās rituālos un izops (Hyssopus officinalis) latviešu, kā arī daudzos bībeles tulkojumos angliski (hyssop), ir ieviesusies kļūda.

Labāko Libānas zātaru nelielā saimniecībā audzē un pēc tam turpat uz vietas arī pārstrādā Abu Kasems (Abu Kassem), un to var iegādāties Beirutas tirgū Souk el Tayeb http://www.soukeltayeb.com/

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru