otrdiena, 2015. gada 22. decembris

KĪNOJAS (KVINOJAS) SALĀTI AR AVOKADO UN FIZĀĻIEM


Meklējot jaunas tendences kīnojas pagatavošanā, uzgāju šo vienkāršo un ļoti peruānisko recepti, ko You Tube Wild Dish sērijās demonstrē britu kulinārijas personība Gizi Erskine (Gizzi Erskine) un Londonas peruāņu pikantērijas un pisko bāra Andina šefs Martins Moraless (Martín Morales). Oriģinālo videorecepti var noskatīties šeit

Ķīnoja visupirms sader ar Dienvidamerikas kontinentam raksturīgiem produktiem: asajiem pipariem (ají amarillo, ají limo, rocoto), tomātiem, sarkanajiem sīpoliem, avokado, Limas pupiņām (Phaseolus lunatus). Recepti nedaudz adaptēju, lai salātus varētu papildināt ar kūpinātā jūras sālī un Timutas piparos mazsālītu foreli ar citrontimiānu. Gan salātu oriģinālo recepti, gan tās variāciju ar mazsālītu foreli lieliski papildina fizāļi, kas Latvijā reti tiek izmantoti sāļajos ēdienos. Fizāļi noteikti būtu pelnījuši atzīšanu vairāk nekā tikai skaists laternas dekors.


200g bēšā kīnoja
20 fizāļi
1 avokado

mērce:
1 tomāts
1/2 sarkanais sīpols
20 ml laima un citrona sula
50 ml saatchi inchi (Plukenetia volubilis) eļļa (var aizstāt ar valriekstu eļļu)
šķipsna Marasas (Maras) rozā sāls
šķipsna svaigi maltu piparu maisījums
šķipsna vidēji ass pipars (ají limo) vai smalki sagriezts svaigs asais pipars (bez sēklām)

Uzvāra ūdeni, kam pievieno sāli. Kad ūdens kārtīgi burbuļo, katlā ieber kīnoju un izmaisa. Kad ūdens no jauna sāk vārīties, noregulē liesmu, lai ūdens nedaudz burbuļo. Bēšo kīnoju vāra 12 minūtes. Kad vārīšanas laiks pagājis, kīnoju sietiņā nokāš un ļauj notecēt liekajam ūdenim. Kīnoja nav pārvārīta, ja tās graudiņam apkārt esošais pērļu baltais apvalks nav atdalījies, bet stingri iestīpo puscaurspīdīgo kodoliņu. Ja kīnojas vārāmajā ūdenī sāk peldēt pērļu balti riņķīši, tas norāda, ka kīnoja sāk sadalīties un vienkārši ir pārvārīta.

Kamēr vārās kīnoja, pagatavo mērci. Smalki sagriež sīpolu, tomātam izņem sēklas, sagriež kubiņos un notecina lieko sulu. Eļļu un citrusu sulu sajauc emulsijmērcē, pievieno sagrieztos sīpolus un tomātus, pieber aso piparu un sāli.

Fizāļus sagriež uz pusēm, avokado sagriež gabaliņos. Uzvārīto kīnoju nedaudz atdzesē, pievieno fizāļus un avokado un iemaisa mērci. Dekorē ar mazsālītu foreli. Pārber ar svaigi maltiem pipariem.

Latvijā vairums tradicionālo Peru produktu nav pieejami, gan Marasas rozā sāli, gan peruāņu šķirņu asos piparus iegādājos ārzemēs.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru