sestdiena, 2015. gada 19. decembris

KŪPINĀTĀ JŪRAS SĀLĪ UN TIMUTAS PIPAROS MAZSĀLĪTA FORELE AR CITRONTIMIĀNU

 

Audzētavu foreles ir lielveikalu klasika, turklāt ļoti bieži tās ir akciju prece, kad foreles nopērkamas par tiešām izdevīgu cenu. Tie, kas manu blogu lasa regulāri, noteikti zinās, ka esmu dabīgos apstākļos augušu zivju  piekritēja salīdzinājumā ar kombikormu un mākslīgo krāsvielu barotajām, taču šoreiz biju aicināta ar idejām un receptēm palīdzēt pagatavot sarūpēto svētku mielastu. Lūk, izmantoju izdevību nobildēt, manuprāt, labāko recepti. Kūpinājums un melase savelkas dūmakainā garšu salikumā, kas veiksmīgi papildina foreli un pēcgaršā mēles kārpiņas tirpina ar vibrējošām citrusu notīm. Ko tur slēpt, maigi apstrādātas, jēlas zivis ir mana vājība. Svaiga un citrusīga forele ir īsta delikatese. Mazsālīšanas tehnikā jau esmu gatavojusi zandartu, Baltijas lasiNorvēģijas lasi.



foreles fileja ar ādu (aptuveni 600g)
60g kūpināts jūras sāls
30g nerafinēts gaišais (Demeraras) niedru cukurs
2 -3 ēdamk. citrontimiāna lapiņas
2 tējk. svaigi malti Timutas pipari

sīpolu ripiņas dekorēšanai
rozā pipari (pēc izvēles) dekorēšanai

Sajauc kopā kūpināto jūras sāli un brūno cukuru. Sāls un cukura proporcijas var nedaudz atšķirties, un tās ir pielāgojamas pēc gaumes. Maisījumu sagatavo labi daudz, jo zivs izmantos tik daudz sāli un cukuru, cik tas būs nepieciešams, tāpēc pārsālīt to nav iespējams. Pārējais izkusīs ūdenī, ko tas izvilks no zivs un veidos sālījumu, kurā zivi var uzglabāt gana ilgi.

Foreli noslauka papīra dvieļos, izfilē, atstājot ādu, un nogriež taukaino vēdera daļu. Ja nepieciešams, ar pinceti izlasa visas asakas. Filejas izklāj ar griezuma pusi uz augšu, vienmērīgi pārber ar citrontimiāna lapiņām (bez raupjajiem kātiem) un svaigi maltiem Timutas pipariem un ierīvē gaļā. Zivs filejas dāsni pārber ar sajaukto sāls un cukura maisījumu. Aši uzliek vienu otrai virsū tā, lai sālījuma maisījums būtu pa vidu. Filejas liek traukā, kas cieši tām pieguļ, un noslogo. Ja traukā paliek daudz brīvas vietas, sālījums zivi nenosegs, un zivs būs vai nu ātri jāapēd vai arī trauks jāpapildina ar sālījumu. Liek ledusskapī uz 48 stundām. Pirms ēšanas fileju izņem no sālījuma un nosusina papīra dvielī. Pirms pasniegšanas pārber ar rozā pipariem. Pārējo, sālījumā iemērktu, uzglabā ledusskapī. Ja patiešām negatavojas bargai ziemai, ātrai ēšanai foreli neiesaku turēt sālījuma ilgāk kā divas diennaktis.

Timutas pipari ir iegādājami specializētajā garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā. Kūpināts jūras sāls Latvijas tirgū pieejams plašā sortimentā, atliek izvēlēties pēc kūpināšanai izmantotās malkas, kūpināšanas ilguma un sāls struktūras. Bagātākais piedāvājums ir uzņēmumam Manas garšas, kura produkti ir iegādājami specializētajā garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā, kā arī bio produktu veikalā Zaļā Govs Brīvības ielā 69. Dūmu sāls pārslas ražo uzņēmums Maldon Salt Company, Dienvidāfrikas zīmola NOMU dūmu sāli, kas kūpināts ar dižskābarža malku var iegādāties veikalā Stockmann, Ungārijas ražotāja Diczko Laszlo jūras sāli, kas kūpināts ar skābā ķirša malku var iegādāties specializētajā ungāru produktu veikalā Hungaricum Ģertrūdes ielā 5a, ieeja no Skolas ielas. Britu zīmola Halen Môn ozolkokā kūpināta sāls pārslas var iegādāties garšvielu veikalā Gourmet Studio Lienes ielā 9. Citrontimiānu bieži var iegādāties lielveikalos, piemēram Rimi ķēdes veikalu tīklos.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru