otrdiena, 2014. gada 15. jūlijs

PĒRĻU KUSKUSS VASARAS SALĀTOS



Šī ir vēl viena no manām iedvesmas receptēm, kur kopā saplūdušas Vidusjūras un Tuvo Austrumu ēst gatavošanas tradīcijas un Latvijas sezonālie dārzeņi. Šoreiz iedvesmas avots ir pērļu kuskuss (angliski - pearl couscous). Patiesībā tas nemaz nav kuskuss, bet gan rūpnieciski izspiesta pasta no cieto kviešu baltajiem, pilngraudu vai speltas miltiem, kas pēc tam tiek kaltēta krāsnīs. Tā cēlusies Izraēlā taupības periodā, kad trūka ikdienišķie rīsi, un tos aizstāja ar rīsu formas pastu. Izraēlā šī mazizmēra pasta, ko sauc par ptitim tiek ražota rīsu, mini tabletīšu jeb ripiņu, zvaigznīšu un sirsniņu formā. Ārpus Izraēlas pazīstama ir galvenokārt mini tabletīšu jeb ripiņu forma, kas tiek saukta par pērļu, milzu vai izraēļu (angliski - pearl, giant, Israeli couscous) kuskusu. Pērļu kuskusu gatavo vārot, pirms vārīšanas var eļļā nedaudz apgrauzdēt, līdzīgi kā rīsus, gatavojot risoto. Tam atšķirībā no Ziemeļāfrikas kuskusa nav mīkstā un pūkainā tekstūra, pērļu kuskuss saglabā kožamu tekstūru un līdzinās itāļu rīsu formas pastai - orzo un apgrauzdētajām dižkuskusa lodītēm no Sardīnijas - fregolai. Sausu pērļu kuskusu pievieno zupām, mērcēm vai sautējumiem līdzīgi kā citu smalku pastu. Attēlā zemāk var salīdzināt pagatavotu pērļu pilngraudu kuskusu (pa kreisi) un sausu pērļu pilngraudu kuskusu pirms gatavošanas (pa labi).




100g pērļu vai milzu kuskuss (pearl or giant couscous)
1 spāņu paprika
1violetais sīpols
1 sarkans tomāts
1 dzeltens tomāts
1gurķis
100g dažādu krāsu mangolds
150g fetas stila baltais siers
100g olīvas (kauliņi izņemti)
pāris sņāpieni dažādu piparu maisījums
Maldon kūpinātā sāls pārslas
extra virgin olīveļļa
1ēdamk. balzamiko etiķis vai svaigi spiesta citronu sula

Vispirms gatavo kuskusu, ko atšķirībā no Ziemeļāfrikas izcelsmes kuskusa netvaicē vai arī neaplej ar karstu šķidrumu (ūdeni vai buljonu), bet gan vāra. Garšīgāk sanāk, ja kuskusu (100g) vispirms pāris minūtes uz pannas apcep nelielā daudzumā olīveļļas. Kad zeltaini brūns, pielej karstu ūdeni vai buljonu (200ml). Maisot vāra līdz viss šķidrums uzsūcies. Ja kuskuss vēl nav gatavs, pielej vēl nedaudz šķidruma. Vārīšana aizņem aptuveni 16 minūtes. Atdzesē.

Papriku pārgriež uz pusēm, izņem sēklotni un sagriež gabalos. Tomātus un gurķi sagriež gabalos. Sīpolu nomizo un sagriež ripiņās. Mangoldu saplucina, sieru sadrupina, olīvām izņem kauliņus. Bļodā visas sastāvdaļas (kuskusu un sagrieztos dārzeņus) sajauc kopā, pārber ar pāris šņāpieniem piparu maisījuma un sāls pārslām. Salātos iejauc mērci (olīveļļa + etiķis vai citronu sula). Mērces vietā esmu atklājusi kādu Apūlijas produktu - olīveļļu spiestu kopā ar Gargāno citroniem.

Artisan Grains pērļu kuskuss ir nopērkams veikalā Stockmann, cena 250g/ EUR 2,73
Puglissima Olio Limon (olīveļļa spiesta kopā ar citroniem), vairāk info www.puglissima.com

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru