otrdiena, 2014. gada 29. jūlijs

PLŪMJU GALETE AR CIEDRU RIEKSTU KRĒMA (FRANGIPANE) PILDĪJUMU


Kalnciema kvartāla Slow food tirdziņā pamanīju savādu produktu - ciedru riekstu izspiedu miltus. Tas ir produkts, kas paliek pāri spiežot ciedru riekstu eļļu, kas pēc tam ir samalts līdz pūderveida konsistencei. Produkts nav marķēts ne latviski, ne norādīts tā izplatītājs, bet nejūtos vīlusies. Kā vēsta oriģinālā etiķete krievu valodā, produkts nāk no Burjatijas galvaspilsētas Ulanudes ražotāja. Tātad Sibīrijas ciedru riekstu eļļas ražošanas blakusprodukts, pēc eļļas izspiešanas spiedpaliekas joprojām saglabā līdz 30% eļļas, kā arī minerālvielas un vitamīnus. Vizuāli spiedpalieku milti ir krēmkrāsā, viegli birstošā pūderveida konsistencē, ar izteikti saldu, ciedru riekstu aromātu. Garša ļoti patīkama, saldena, tipiska ciedru riekstiem. Ņemot vērā, ka ciedru rieksti ir izteikti eļļaini, tos samaļot, gaisīgi, birstoši milti nekad nesanāktu. Spiedpalieku miltiem noteikti ir vieta konditorejā, kur nepieciešams veselīgs riekstu produkts ar samazinātu eļļas daudzumu. Uzreiz  izlēmu tos izmantot krēma (frangipane) gatavošanā, kam lieka eļļa nav nepieciešama, jo krēms jau ir uz sviesta bāzes. Domāju tos izmēģināt arī franču makaronu cepšanai mandeļu miltu vietā.

Tartes pamatnei izmanto brūnā tefa miltu mīklu vai, gatavojot pēc tās pašas receptes, tefa miltus aizstāj ar kādiem citiem pilngraudu miltiem - viengraudu kviešiem, speltu. Pēc garšu salikuma ciedru rieksti labi sader ar plūmēm, kam tagad sākusies sezona. Labākās plūmju garšvielas ir izteikti ass kanēlis, kāds ir svaigi malts Saigonas kanēlis un kadiķogas, kas meža aromātā labi saspēlējas ar ciedru riekstiem. Galetes burvība slēpjas dažādu šķirņu plūmju izmantošanā, kam ir arī dažādas krāsas, kas veido rakstus vai toņu pārejas. Plūmes uz krēma kārtas var izkārtot ar griezuma vietu uz augšu, bet tad būs grūtāk pamanīt plūmju skaistās krāsas, vai ar griezuma vietu uz leju, savukārt tad pēc izcepšanas miza būs sačervelējusies simts krokās. Izceptām plūmēm mizu ir viegli novilkt ar pinceti, nesabojājot galetes izskatu. Ciedru riekstu krēmu - fragipane - gatavo tieši tāpat kā klasisko mandeļu frangipane, tikai mandeļu miltu vietā izmanto ciedru riekstu spiedpalieku miltus.

Jau esmu cepusi līdzīgus gardumus - kazeņu tarti ar mandeļu frangipane un aveņu tarti ar pistāciju frangipane. Vairāk informācija par frangipane atrodama pie mandeļu frangipane un pistāciju frangipane receptēm.


1 porcija brūnā tefa miltu mīkla
1 porcija ciedru riekstu frangipane, kas gatavots pēc mandeļu frangipane receptes
500g dažādu šķirņu plūmes
1tējk. kadiķogu (7lielas ogas)
2ēdamk. brūnais cukurs
Saigonas kanēlis

Mīklu izrullē uz cepamā papīra, veidojot iedomātu apaļu formu. Atstājot aptuveni 7 cm ārējo malu brīvu, uz mīklas viendabīgi izsmērē ciedru riekstu krēmu. Plūmes gareniski pārgriež uz pusēm un izņem kauliņus. Kadiķogas ar cukuru samaļ dzirnaviņās, lai cukurā ievilktos kadiķogu aromāts un garša. Kadiķogu pūdercukuram pierīvē kanēli. Plūmes ar griezuma vietu uz leju iemērc garšvielu pūdercukurā un tāpat ar griezuma vietu uz leju izkārto krēma kārtā. Brīvo galetes maliņu uzloka uz augšu pār plūmēm, lai tās un pildījums viscaur ir pamatnes mīklas ieskauti. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni 40 minūtes līdz kamēr galetes pamatnes maliņa krāsojas zeltaina. Pēc izņemšanas no cepeškrāsns pilnībā atdzesē. Ar pinceti lēnām noņem sačervelējušās plūmju mizas.

Saigonas kanēlis iegādāts internetā no Cinnamon Hill, vairāk info http://cinnamonhill.com

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru