sestdiena, 2014. gada 5. jūlijs

VASARAS OGU GALETE



Šķiet jau trešo reizi nedēļas laikā rakstu, ka šī ir iedvesmas recepte. Taču tā ir patiesība, kad sākas ogu laiks. Jaukto ogu galetei der ogas, kas dārzā vai mežā salasītas vai vissvaigākās nopirktas tirgū. Šī recepte itin nemaz netiks sabojāta, ja aveņu vietā būs jāņogas vai meža zemeņu vietā ērkšķogas. Būtiski, lai ir pa bišķim no dažādām ogām. 

Visas sezonas ogas ir ļoti sulīgas, tāpēc ogu tartēm un galetēm pildījuma saturēšanai izmanto mazo triku - tapioku - maniokas cieti, kas novērš slīkoņas veidošanos no ogu sulām un pamatnes izmirkšanu. Turklāt tapioka savelkas pie augstākas temperatūras kā citas cietes, tā neatstāj duļķainu izskatu, gluži pretēji - apetītlīgu spīdumu un tai nav raksturīgās cietes piegarša. Īsts atradums bija Pūres dārzi Latvijā audzētie saldie ķirši, turklāt arī baltie, kas patiešām ir izcili saldi. Pamatnei izmantoju brūnā tefa galetes mīklu, taču tikpat labi var cept no bēšā tefa galetes mīklas vai pilngraudu galetes mīklas.




 



1 porcija tefa mīkla

500g vasaras ogas (avenes, mellenes, meža zemenes, saldie ķirši, upenes)
5-6ēdamk. brūnais cukurs
4tējk. tapioka
pāris šņāpieni dažādu piparu maisījums (virces, melnie un baltie pipari, rozā un garie pipari, Sičuaņas pipari)

Ķiršus pārgriež uz pusēm un izņem kauliņus. Visas ogas saber bļodā un tajās iemaisa cukuru un tapioku. Mīklu izņem no ledusskapja, pārliecinās, ka tā nav cieta, ja ilgi bijusi ledusskapī, bet ir padevīga. Mīklu rullē uz cepamā papīra, veidojot iedomātu apaļu formu. Atstājot aptuveni 7cm ārējo malu brīvu, vidū kārto ogu pildījumu. Brīvās malas saudzīgi uzloka uz augšu, lai pildījums ir pilnībā mīklas ieskauts. Pārkaisa ar pāris šņāpieniem piparu maisījuma. Galeti kopā ar cepampapīru uzslidina uz cepampannas. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 35-45 minūtes līdz galetes mīklas maliņa krāsojas zeltaina. Izņem no cepeškrāsns un ļauj pilnībā atdzist.


Dažādu šķirņu Pūres dārzi ķirši nopērkami veikalā Stockmann, noteikti ir arī citos veikalos.
Bēšā tefa milti un  Doves farm tapioka (pūderveida)  ir nopērkami veikalā Zaļā govs, Brīvības ielā 69.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru