ceturtdiena, 2014. gada 31. jūlijs

GRAUZDIŅŠ AR KAZAS SIERU UN CŪKU PUPĀM


Jau vairākus gadus visiem stāstu, ka ēst pilnībā nobriedušas cūku pupas, kas ir sasniegušas savu bioloģisko gatavību un ir labs sēklas materiāls, ir etniski specifiska parādība Latvijā un varbūt vēl šur tur kaimiņos. Cūku pupas vislabāk garšo, kamēr tās ir koši zaļā krāsā (nav sākušas dzeltēt), ir kraukšķīgas, ar izteikti svaigu garšu. Tās tikvien kā applaucē sālsūdenī vai pāris minūtes pavāra, un noskalo ledusaukstā ūdenī, lai apturētu tālāku gatavošanos. Lai arī ēdama, pupu cietā miza sagrauj to vieglo un kraukšķīgo struktūru un ir pilnīgi bezgaršīga, tāpēc tai neredzu vietu ēdienos.

Cūku pupas lieliski sader ar svaigo kazas sieru, maigu bifeļmātes piena mocarellu, burratu, fetu, tomātiem, franču estragonu, zātaru, citronbaziliku, dillēm, citronu eļļu. Šī ir ļoti vienkārša recepte, ko dažādos izpildījumos esmu ēdusi daudzviet pasaulē, jo cūku pupu izplatība ir daudz plašāka, kā varam to iedomāties. Tā ir lieliska alternatīva tomātmaizei, un lieti noder vēlajām brokastīm, launagam vai piknikam.

Smērēšanai piemērotu kazas sieru var pagatavot pats bezpiedevu svaigajam kazas sieram pievienojot izspiestu ķiploka daiviņu un ļoti smalki sasmalcinātas dilles. Var izmantot jau gatavu svaigo kazas sieru Ķiplociņš, ko gatavo Burkānciems (exŠiļi). Ja siers smērēšanai ir nedaudz par blīvu, pievieno karoti crème fraîche vai skābā krējuma. Grauzdiņiem izmanto veikalā pirktu vai pašceptu čabatu.







Čabatu sagriež šķēlēs, pārslaka ar olīveļļu un apgrauzdē. Kazas sieru sagatavo smērēšanai: bezpiedevu svaigajam sieram pievieno smalki sagrieztas dilles un izspiestu ķiploka daiviņu. Ja siers smērēšanai ir nedaudz par blīvu, pievieno karoti crème fraîche vai skābā krējuma. No pākstīm izlobītas pupas, kam novilkta miza, divas minūtes pavāra sālsūdenī, nokāš un noskalo ledusaukstā ūdenī, lai apturētu tālāku gatavošanos. 

Uz grauzdiņa uzsmērē sagatavoto kazas sieru, pa virsu ber cūku pupas, pārkaisa ar estragona lapiņām, pārslaka ar citronu olīveļļu un pāris šņāpieniem piparu maisījuma. Ja vēlas ko nedaudz pikantāku, uzpilina nedaudz kārtīgi nogatavinātu, biezu balzamiko etiķi. Estragona vietā kā garšviela man patīk zātars, tikai tad to labāk uzbērt uz siera un tad bērt pupas. Piedevās var pasniegt dažādu tomātu salātus, kas pārslacīti ar olīveļļu. Pasniedz ar manzanilla heresu.

Burkānciems ražotie svaigie kazas sieri, gan bezpiedevu, gan Ķiplociņš iegādājami Kalnciema kvartāla Slow Food tirdziņā katru sestdienu.
Puglissima Olio Limon (olīveļļa spiesta kopā ar citroniem), vairāk info www.puglissima.com


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru