pirmdiena, 2014. gada 25. augusts

LIELLOPA MALTĀS GAĻAS KEBABI


Esmu gaļēdāja un to ne mirkli nenožēloju, kad saņemu kārtējo saimniecības Mieriņi bio jaunlopa gaļas pievedumu. Tā svaigā gaļas smarža un tīrā gaļas garša manī patiešām pamodina gaļas instinktu. Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā pagatavot maltu liellopa gaļu - kebabs. Recepte ir vienkārša un ātra - dažas garšvielas, svaigi pētersīļi, to visu kārtīgi izmīca, uzmauc uz iesmiņa un hops uz grilpannas vai grila. Šoreiz izmantoju lielisku garšvielu maisījumu, kas pēc tam dotā nosaukuma paredzēts šašlikam, taču nav liela starpība starp gaļas gabaliņiem un maltu gaļu, kas cepta uz iesma. Varu godīgi teikt, ka šis garšvielu maisījums ir iekarojis manu sirdi, jo ir samalts, bet nav pulverveida, tātad tam var sajust sastāvdaļu tekstūru. Vēl būtiskāk, ka garšvielas augušas Kaukāzā, kur tās sajauktas kopā. Ja neizmanto tieši šo maisījumu, esmu uzskaitījusi tā sastāvā esošās garšvielas, ko katrs pats var pievienot pēc savas gaumes. Ieteicamas garšvielas, kas augušas kebabu zemēs, kur tām ir cita garša.

Lai gaļa turētos kopā un pie reizes arī uz iesmiņa, ir vairākas metodes kā panākt, ka samalta tā veido labu saķeri un vijīgu konsistenci. Pirmkārt, tā ir smalka samalšana. Otrkārt, un šeit tehnikas ir divējādas. Turku un Balkānu pavāri malto gaļu triec pret darba virsmu vai bļodas dibenu, savāc to kopā un turpina triekšanu un savākšanu neskaitāmas reizes līdz iegūta vēlamā konsistence. Ziemeļāfrikas pavāri gaļu enerģiski un pacietīgi mīca ar pilnām plaukstām. Pieņemu, ka abas metodes darbojas vienlīdz sekmīgi. Var mēģināt gaļu malt divreiz vai arī smalcināšanai un mīcīšanai izmantot blenderi, taču vislabāk gaļas konsistenci var izjust ar rokām. Līdzīgus kebabus var gatavot arī no cūkgaļas un jēra gaļas.









1 kg malta liellopu gaļa
1 saldais sīpols
3 ķiplokdaiviņas
1 ēdamk. malta ungāru paprika
1 ēdamk. Spice House šašlika garšvielu maisījums (koriandrs, džambuls, raihons, saldā paprika, ķiploki)
buntīte pētersīļi
piparu maisījums (Teličeri, kubebas, garie pipari, virces)
jūras sāls

Gaļu ļoti smalki samaļ. Sīpolu smalki sagriež, ķiploku izspiež ķiplokspiedē, pētersīļus sasmalcina. Malto gaļu liek bļodā un pievieno papriku un garšvielu maisījumu un visu kārtīgi izmīca. Turpina mīcīt, sajūtot masas tekstūru – tai jābūt ar labu saķeri un vijīgai. Labi izmīcīto masu pusstundu atpūtina ledusskapī. Ar mitrām rokām saviļā stingras gaļas bumbiņas, caurdur iesmu un viļājot gaļu pieplacina iesmam. Cep grilā uz oglēm. Cepšanas ilgums 5 - 8 minūtes, tas atkarīgs no maltās gaļas biezuma un grila karstuma. Kebabiem jābūt viscaur izceptiem, bet rozīgu viduci, lai saglabātu sulīgumu. Tikko tie izcepušies, uzreiz noņem no grila. Pārcepti kebabi būs sausi un graudaini. Pat tikai atrodoties karstuma tuvumā, tie turpina izžūt. Pasniedz ar plakanmaizi, piemēram, parasto pitu, vai turpat uz grila ceptu pitu, svaigu dārzeņu salātiem vai grilētiem dārzeņiem, sofrito un tzatziki mērci

Kubebas un Teličeri pipari, kā arī šašlika garšvielu maisījums ir nopērkami Spice House garšvielu veikalā Upīša pasāžāSanta Maria zīmola Teličeri pipari dzirnaviņās ir pieejami arī Rimi tīkla veikalos. Dažādas ungāru paprikas iegādājamas ungāru produktu veikalā Hungaricum Ģertrūdes ielā 5a, ieeja no Skolas ielas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru