otrdiena, 2014. gada 5. augusts

MĀJĀS GATAVOTS JOGURTA DZĒRIENS - AIRĀNS




Viegli sāļš, vēss un nedaudz putojošs jogurta dzēriens, kas remdē slāpes, veldzē un spirdzina svelmainās dienās. Ļoti vienkārši mājās pagatavojams no veikalā pirkta vai pašu gatavota jogurta. Pārējās sastāvdaļas noteikti būs ikvienā mājā - ūdens un sāls. Dzēriens ar dažādiem nosaukumiem pazīstams Vidusjūras un Balkānu tautu virtuvēs, kur nav sveša Osmaņu impērijas kulinārija un tās atstātais mantojums. Latvijā šis dzēriens pazīstams ar turku nosaukumu - airāns. To piedāvā arī vietējie ražotāji, bet šiem izstrādājumiem drošāk mest līkumu, lai nesabojātu priekšstatu par šo dzērienu vai neliktu vilties. Tos varētu nosaukt par neveiksmīgiem pakaļdarinājumiem, kas līdzinās paniņu-kefīra padzērienam. Līdzīgi kā ar kvalitatīva grieķu/turku jogurta ražošanu Latvijā nevedas, tāpat ar airānu.

No komerciāli ražotajiem grieķu jogurtiem garšas kvalitātes ziņā varu ieteikt Kārums, lai arī par īstenu grieķu jogurtu pirms notecināšanas to nosaukt nevaru, tomēr šajā receptē lieko suliņu daudzums netraucē. Airānu gatavo blenderī, jo būtiski, lai jogurts vienmērīgi sajauktos ar ūdeni. Ja ir pietiekami daudz spēciņa, airānu var sakratīt šeikerī ar ledu. Šis nu reiz ir dzēriens, kur putu daudzums liecina par kvalitāti. Pasniedz nekavējoties.



250g grieķu jogurts (tauku saturs apmēram 10%) vai notecināts pašgatavots jogurts
250ml ledusauksts ūdens
jūras sāls

Blenderī visas sastāvdaļas blendē līdz parādās kārtīga putu kārta. Pagaršo dzērienu, sāļumam ir jābūt. Lej glāzē un dekorē ar zātaru un piparmētras lapiņām. Bauda!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru