trešdiena, 2014. gada 6. augusts

MARINĒTAS CŪKU PUPAS


Ir kāds pavisam vienkāršs veids kā cūku pupām piešķirt jaunu garšas niansi - iemarinēt ar garšaugiem. Izvēlējos maigu marinēšanas veidu, kas raksturīgs Vidusjūras zemēm - escabeche. Vairāk par Vidusjūras en escabeche marinēšanas veidu var lasīt ierakstā par salakām en escabeche. Līdzīgi jau esmu gatavojusi grilētus kabačus. Marinētas cūku pupas nav konservs ziemai, tās var uzglabāt ledusskapī pāris nedēļas un lietot ka piedevu grilētas gaļas ēdieniem, tāpat tās var pievienot dārzeņu salātiem ar bulguru, kvinoju vai negataviem, smalcinātiem kviešu graudiem (freekeh). Tās labi sader ar kazas sieru.

Marinādei izmanto maigu etiķi: sarkanvīna vai baltvīna, ābolu, ērkšķogu. Kā garšaugus var izmantot dilles, pētersīļus un noteikti franču estragonu bez kā smalki marinējumi nav iedomājami. Estragons ir mans mīļākais marināžu garšaugs. Marinādē droši var izmantot arī citas garšvielas - ķiplokus, lauru lapas, dažādus piparus. Pirms marinēšanas cūku pupas izloba no pākstīm un izņem no mizas. Pēc tam tās termiski apstrādā atkarībā no vēlamā kraukšķīguma - applaucē sālsūdenī vai pāris minūtes pavāra, un noskalo ledusaukstā ūdenī, lai apturētu tālāku gatavošanos.




cūku pupas

Marinādei:
50ml maigs etiķis
100ml extra virgin olīveļļa
maza buntīte dilles un franču estragons
svaigi maltas virces un kubebas pipari
jūras sāls

Pagatavo marinādi. Bļodā etiķim pievieno smalki sagrieztus garšaugus, pāris šņāpienus virces un kubebas piparus, pēc tam pielej eļļu. Lēni putojot ar dakšu, sajauc līdz emulsijas konsistencei.

Cūku pupas izloba no pākstīm un izņem no cietās mizas. Tās applaucē sālsūdenī vai pāris minūtes pavāra, un noskalo ledusaukstā ūdenī. Atdzesē. Traukā atdzisušas pupas pārlej ar marinādi un izmaisa. Trauku nosedz ar vāku un liek ledusskapī, ik pēc pāris stundām pupas apmaisa. Pirms pasniegšanas tās atstāj ledusskapī vismaz diennakti, lai tie iemarinējas. Uzglabā ledusskapī.

Kubebas pipari iegādājami veikalā Spice House Upīša pasāžā
Dažādus interesantus etiķus no Grieķijas (sarkanvīna etiķi, vīģu etiķi) var iegādāties veikalā Grauda spēks Lāčplēša ielā 61.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru